Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui vorbeşte despre măsurile pe care formaţiunea sa vrea să le ia pentru a repara ce a stricat PSD. Mai precis, pentru a reduce incertitudinea fiscală şi birocraţia. Năsui spune că a depus, împreună cu colega sa, deputata Cristina Prună, un proiect de lege care prevede posibilitatea de a deduce costurile caselor de marcat, introduse obligatoriu de stat, din impozitul pe profit. „Prin acest proiect venim în sprijinul mediului antreprenorial din România, care reprezintă, de fapt, inima oricărei economii sănătoase”, precizează deputatul USR.
În continuare prezentăm textul publicat de Claudiu Năsui:
„Reparăm după PSD: măsuri pentru a reduce incertitudinea fiscală și birocrația.
Ieri am depus un proiect de lege care prevede posibilitatea de a deduce costurile caselor de marcat, introduse obligatoriu de stat, din impozitul pe profit.
Din cauza măsurilor ridicole impuse de stat, Banca Mondială a ajuns să situeze România în clasamentul „Doing Business – Measuring Business Regulations” în spatele unor țări precum Kosovo, Muntenegru, Moldova, Serbia sau Belarus când vine vorba de ușurința cu care pot fi derulate afacerile.
Mediul de afaceri din România era deja sufocat de reglementări costisitoare și adesea inutile pentru care contribuabilii trebuie să plătească. Din aceste reglementări nu câștigă nimeni, nici măcar bugetul de stat. De vină pentru ele este faptul că cei care fac acest gen de reglementări, guvernul și parlamentul, nu suferă consecințele lor. Cei care suferă din cauza lor sunt întreprinzătorii români din mediul privat.
Printre astfel de reglementări se numără și cele referitoare la schimbarea caselor de marcat fiscale cu cele cu jurnal electronic. Din anul 2017, când PSD a preluat guvernarea, au existat nu mai puțin de 4 modificări legislative, cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, iar asta fără a pune la socoteală hotărârile de guvern și ordinele de ministru care reglementează casele marcat.
Proiectul de lege pe care l-am depus ieri alături de colega mea, Cristina Prună, își propune să permită antreprenorilor să deducă contravaloarea caselor de marcat din impozitul datorat.
De ce să plătească contribuabilii pentru incapacitatea statului de a fi predictibil sau de a face norme care nu sunt ambigue? Prin acest proiect venim în sprijinul mediului antreprenorial din România, care reprezintă, de fapt, inima oricărei economii sănătoase.
Atâta timp cât statul român nu este în stare să elaboreze norme predictibile, care să fie în beneficiul mediul de afaceri, atunci măcar să acorde companiilor posibilitatea de a-și scădea cheltuiala (pe care, din nou, statul o impune) din impozitul pe care trebuie să-l achite.”