Augustin Lazăr a depus cererea de pensionare în urma unui scandal în care a fost acuzat că a refuzat eliberarea condiţionată a unor disidenţi politici şi ar fi dispus pedepsirea unora dintre aceştia. Fostul procuror general are o pensie uriașă, care va fi însă supraimpozitată în urma proiectului PSD depus la Parlament.
Conform informațiilor din presă, Augustin Lazăr are o pensie lunară de 27.000 de lei, ceea ce înseamnă ca va intra sub incidența proiectului PSD de impozitare a pensiilor speciale.
Conform calculelor Capital, Augustin Lazăr va rămâne cu o pensie de doar 15.100 de lei, ceea ce înseamnă că i se va tăia aproape jumătate din pensia pe care a avut-o inițial.
Conform proiectului de impozitare a pensiilor, pentru pensiile de peste 10.000 lei, impozitarea va fi de 900 de lei + 50% pentru ce depaseste suma de 10.000 de lei.
În cazul lui Augustin Lazăr, suma care depășește 10.000 de lei este de 17.000 de lei, din care i se va lua jumătate, adică 8.500 de lei, la care se mai adaugă suma de 900 de lei plus impozitul de 10%.
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că luna septembrie este foarte potrivită pentru a se discuta în Parlament proiectul legislativ cu privire la supraimpozitarea pensiilor speciale, proiect pe care el l-a depus la Senat alături de alte propuneri.
Teodorovici a explicat că acest proiect nu a mai fost adoptat de Guvern, aşa cum s-a dorit iniţial, ci a fost depus la Parlament de el.
„Motivul pentru care nu a ajuns pe masa Guvernului a fost acela că, dacă nu mă înşel, nici nu a fost pe legea de abilitare şi nu putea să fie aprobat de Guvern ca ordonanţă simplă. Ca ordonanţă de urgenţă este încă destul de complicat să convingi ministerele avizatoare sau ministerul principal avizator că este o urgenţă. Asta trebuie să o stabilească nu juridic cineva, ci ca şi oportunitate din punct de vedere economic. (…) Al doilea aspect – este un mecanism, spunem noi, foarte în regulă şi în litera legii, adică nu cred că vor fi acţiuni de contestare a acestei propuneri sau, dacă vor fi, ele vor fi sortite eşecului”, a spus Teodorovici, după ce a participat la deschiderea oficială a Forumului Românilor de Pretutindeni.
Potrivit ministrului de Finanţe, în Parlament sunt încă două iniţiative similare.