Prețul gazelor se va scumpi de la 1 noiembrie, iar furnizorii și-au anunțat deja clienții în legătură cu acest aspect. În cazul anumitor persoane, facturile ar putea fi chiar duble în contextul în care gazele s-au scumpit deja cu 20% în ultimul an.

Un client care nu a ales o ofertă nouă de gaze şi a acceptat condiţiile de până acum, a primit recent o propunere de tarif nou, de la cel mai mare furnizor de gaze. Mai exact, este vorba despre un tarif cu 40% mai mare faţă de cel curent, arată stirileprotv.ro.

În notificarea trimisă către un client, compania furnizoare spune că modificarea preţului vine după ce a avut loc o creştere fără precedent pe piaţa de achiziţie de gaze, atât în România, cât şi în Europa.

Stirileprotv.ro au contactat compania furnizoare în legătură cu acest aspect, reprezentanții explicând că majorarea, aplicată de la 1 noiembrie, înseamnă ″pentru o gospodărie cu un consum mediu anual de 10 MWh, o creștere de 90 de lei pe lună de iarnă.″⁣

Facturile la gaze se dublează

În același timp, specialiştii de la Asociaţia Energia Inteligenta, care au analizat situaţia susțin că și alți clienți care au alți furnizori au primit oferte mai mari cu până la 100%

Dumitru Chisăliță de la Asociația Energia Inteligentă a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, facturile ar putea fi chiar dublate în această toamnă.

„Grosso modo, putem discuta de trei milioane care au avut o creştere de 20%, alt milion de consumatori care variază între 75-105%″. Locatarul unei case din sudul României, care în februarie 2021 achita circa 600 de lei contravaloarea gazelor pentru încălzire, în februarie 2022, ţinând seama de noile preţuri, urmează să achite circa 1.200 de lei″⁣, a spus acesta.

Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE a subliniat la rândul său faptul că toate creșterile prețurilor din ultima perioadă sunt fără precedent.

„Creşterile de preţ din piaţa angro putem să spunem că sunt fără precedent. Dacă în urmă cu un an, pentru august-septembrie, preţul era undeva la 30 şi ceva de lei, momentan pentru septembrie vorbim de 200-250 de lei pe Mwh”,a adăugat acesta.

Odată cu scumpirea prețului pentru gaze, căldura va fi mai scumpă cu câteva zeci de procente mai spun specialiștii, facturile consumatorilor urmând să crească în perioada iernii.