Prima zi din an va aduce scumpiri în ceea ce privește prețul carburanților. Astfel, de la 1 ianuarie 2021, atât benzina, cât și motorina se vor scumpi din cauza majorării accizei operate conform Codului fiscal.
Benzina şi motorina se vor scumpi la pompă cu 6 bani pe litru începând de vineri, 1 ianuarie 2021, ora 0:00, ca urmare a majorărilor de accize operate conform Codului fiscal, conform calculelor Agerpres.
Astfel, de la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri, potrivit Ministerului Finanţelor.
De asemenea, pentru motorină, acciza creşte la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.
Aceste majorări vor determina o creştere de 6 bani, în medie, pentru preţul benzinei şi motorinei din benzinării, având în vedere că taxele (acciza şi TVA) reprezintă aproximativ jumătate din preţul final al acestor produse, arată calculele companiilor petroliere.
Cele mai mari lanţuri de benzinării de pe piaţa din România sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.
România avea printre cele mai mici prețuri la carburanți luna trecută
Conform datelor furnizate în noiembrie de publicaţia Oil Bulletin a Comisiei Europene, preţul benzinei în România este mai mic cu 25% decât media europeană, în timp ce preţul motorinei este cu 18% mai redus.
Astfel, preţul unui litru de benzină în România era de 0,923 euro în noiembrie, în timp ce media celor 27 de stat din UE era 1,247 euro pe litru.
Preţuri mai mici decât în România erau doar în Bulgaria, respectiv 0,899 euro pe litru. Cea mai scumpă benzină era în Danemarca – 1,403 euro pe litru.
În ceea ce priveşte motorina, preţurile în benzinăriile din ţara noastră erau de 0,895 euro pe litru, faţă de media UE, care era de 1,097 euro pe litru.
De asemenea, dieselul era mai ieftin în Bulgaria, respectiv 0,867 euro pe litru, iar cel mai scump din UE se găseşte în Suedia – 1,315 euro pe litru.
Preţurile analizate sunt cele din benzinării, adică au toate taxele incluse.
Conform Oil Bulletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Preţurile prezentate reprezintă media ponderată calculată săptămânal pe baza cotei de piaţă a fiecărui furnizor de date pentru fiecare tip de carburant.