Iarna care urmează se anunță una extrem de grea pentru mulți bucureșteni. Nu era de ajuns că erau preocupați de scumpirea alimentelor și a facturilor la energie, acum riscă ca pe parcursul lunilor următoare să rămână fără apă și căldură.
Care sunt cartierele Capitalei care vor avea de suferit
Cartierele din București cu riscul cel mai mare să aibă probleme cu apa caldă și căldura sunt Tei și Aviației. Motivul este că agentul termic vine de la CET Sud, iar până ajunge la destinație, din cauza distanței lungi și a avariilor, are o temperatură mai scăzută, a explicat directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu. În aceeași situație sunt de asemenea cartierele Pantelimon, Fundeni și Colentina, dar în acest caz sunt speranțe că situația se va remedia până în decembrie.
„Având în vedere situația ultimilor ani, zonele vulnerabile sunt cele din NE Capitalei – Colentina, Aviației, Fundeni, Pantelimon. Avem însă speranța că la CET Titan cazanele vor fi puse în funcțiune în luna decembrie, astfel că zona Pantelimon, zona adiacentă CET Titan, ar trebui să nu mai aibă probleme. Rămân zone vulnerabile Aviației și zona Tei”, a declarat Claudiu Crețu.
Sunt în curs lucrările la centrala provizorie din zona Titan. Acestea au în vedere instalarea unor capacități de producție cu capacitatea de 75 de MW energie termică și au fost închiriate pentru un an de către Primăria Capitalei. Costul de închiriere pe an este de aproximativ 13 milioane de lei fără TVA.
Directorul Termoenergetica a mai avertizat că pe parcursul iernii s-ar putea să apară probleme și la punctele termice de la capătul rețelei.
Facturile de la căldură se vor dubla
Potrivit lui Nicușor Dan, bucureștenii trebuie să se aștepte ca facturile de la căldură să fie duble față de cele de anul trecut, în contextul în care prețul gigacaloriei a fost majorat încă din aprilie de la 160 de lei la 350 de lei.
„Cu toate acestea, este cel mai mic preț din țară, pentru că orașele din țară au între 400 și 500 de lei gigacaloria. Eu am insistat anul trecut să mărim acest preț încă de când am văzut creșterea de preț care a venit undeva în noiembrie 2021. Consiliul General a aprobat această creștere de preț începând cu aprilie.
Trebuie spus în completare că bucureștenii plăteau înainte de această majorare undeva la 160, în condițiile în care nu era oraș din România care să plătească sub 350 înainte de aceste majorări. Acum, după ce s-a majorat, și orașele din România au majorat cu puțin, dar noi am trecut de la 160 la 350”, a declarat primarul Bucureștiului.