Frigul de afară ne face să pornim instalaţiile de încălzire şi, cu cât temperatura de la interior este mai mare, cu atât aerul pare mai uscat, scrie patient.info.
Una dintre problemele-cheie ale încălzirii centrale este exact aceasta: aerul din casă devine tot mai uscat. Dacă suferiți de o afecțiune pulmonară, cum ar fi astmul, aerul uscat poate amplifica simptomele.
„Dacă aveți astm, aerul uscat poate duce la tuse sau dificultăți de respirație”, spune dr. Sarah Jarvis, medic generalist. În plus, copiii cu o infecție a căilor respiratorii superioare, numită crupă, pot prezenta probleme de respirație sau tuse puternică.
Iritații ale nasului, uscăciunea ochilor, deshidratare
De asemenea, aerul uscat cauzat de încălzirea centrală poate irita nasul, agravând infecțiile sinusurilor. „Dacă aveți sinuzită, încălzirea centrală vă poate afecta mai mult sinusurile, ceea ce poate duce la o agravare a bolii”, spune Jarvis.
Un alt inconvenient al încălzirii centrale este uscăciunea ochilor. O cameră în care este prea multă căldură poate duce la deshidratare și, ca urmare, ne putem trezi cu dureri de cap sau migrene.
Cât de cald ar trebui să fie în casă pentru a nu avea probleme de sănătate
„În timp ce temperaturile ridicate pot fi dăunătoare sănătății, la fel se poate spune și în cazul în care în casă este foarte frig. Prin urmare, este important să găsim o temperatură confortabilă. Temperatura recomandată ar fi de aproximativ 18°C pentru camera în care dormim și 21°C pentru camera de zi. Nu va fi doar benefică pentru sănătate, dar va ajută și la scăderea facturilor la energie”, spune Jarvis.
Risc de infarct miocardic, accident vascular cerebral, pneumonie
Pe măsură ce îmbătrânim, corpul resimte mai greu frigul. De asemenea, are nevoie de mai mult timp pentru a se încălzi. De aceea, în cazul persoanelor în vârstă, cu cât expunerea la frig este mai lungă, cu atât este mai mare riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, pneumonie sau agravarea artritei.
În plus, aerul rece poate agrava multe probleme de sănătate, așa că este important să știm cum și cât să ne încălzim casa. Aerul rece și uscat poate declanșa astm bronșic și probleme de respirație și poate agrava problemele ale pielii. Mai mult, vremea rece acționează ca un vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că îngustează vasele de sânge. Acest lucru crește riscul de atac de cord.
Caloriferele pot afecta problemele respiratorii
Caloriferele sunt eficiente în încălzirea unei camere, dar pot afecta și sănătatea respiratorie. Ele încălzesc aerul dintr-o cameră și, pe măsură ce aerul se încălzește, se ridică într-un proces cunoscut sub numele de convecție. Astfel aerul începe să circule, ducînd cu el și tot praful prin cameră. „Dacă praful circulă prin cameră, ajugem să-l inhalăm, ceea ce poate agrava simptomele astmului”, spune Jarvis. De asemenea, particulele de praf pot declanșa și alergii.
Încălzirea centrală reduce umiditatea din cameră, pe măsură ce temperatura camerei crește, iar acest lucru poate agrava și anumite afecțiuni ale pielii.