Prețul mediu al benzinei în România, pe 6 octombrie, a fost de 6,09 lei pe litru, potrivit datelor Peco-online.

Acest nivel a mai fost depașit doar acum 7 ani

Ultima dată când a fost depășită această valoare s-a întâmplat în 23 iulie 2014, când un litru de benzină s-a vândut cu 6,39 lei pe litru, potrivit datelor ZF.

Motorina s-a vândut și ea, în medie, cu peste 6 lei pe litru în ultimele zile. Ultima dată când motorina a depășit acest preț a fost în 2018, pe 20 octombrie, când litru de motorina a costat 6 lei și 9 bani.

Mai 2020, luna cu cele mai mici prețuri

Benzina atingea, în mai 2020, minimul ultimilor 10 ani în România. Un litru se comercializa atunci cu aproximativ 4,15 lei pe litru.

Prețul motorinei scăzuse și el la minimul ultimilor ani, comercializându-se cu aproximativ 4,4 lei pe litru.

Cea mai ieftină benzină din București – 5,99 lei/litru

În prezent, cea mai ieftină benzină în București costă 5,99 lei pe litru, iar cea mai ieftină motorină 6,02 lei pe litru.

Prețurile din marile orașe din România

În marile orașe din România prețurile la benzină și motorină au valori apropiate cu cele din București:

Cluj Napoca: 5,99 lei litru de benzină și 5,94 litru de motorină

Timișoara: 6 lei litru de benzină și 5,99 litru de motorină

Iași: 6,01 lei pe litru de benzină și 5,97 lei pe litru de motorină

Constanța: 6,02 lei pe litru de benzină și 5,95 lei pe litru de motorină.

Scumpiri și la gaze și energie electrică

Prețul motorinei și benzinei a crescut în contextul în care și prețul la energie electrică și gaze s-a scumpit.

Comisarul european pentru probleme de piața internă, Thierry Breton, a anunțat că criza energetică din Europa va dura până la sfârșitul iernii. Potrivit acestuia, creșterea prețurilor la energie electrică în Europa este legată atât de creșterea prețurilor la gaze, cât și de problemele cauzate de trecerea la energia verde.

Comisarul european spune că criza energetică din Europa va dura până la sfârșitul iernii. Acest lucru se datorează atât crizei provocate de pandemia de coronavirus, cât și opririi sondelor de petrol și gaze, care a dus la reducerea ofertei de energie, a menționat Thierry Breton, potrivit TASS.

Creșterea prețurilor la energie electrică în Europa este legată atât de creșterea prețurilor la gaze, cât și de problemele cauzate de trecerea la energia verde, potrivit comisarului european pentru probleme de piața internă, Thierry Breton.

Într-o emisiune difuzată duminică la postul de radio RTL, Breton a mai precizat că efectele sale ar putea fi resimțite pe tot parcursul iernii.

„Cred că această situație de tensiuni energetice ar putea dura toată iarna. Și sunt multe motive pentru acest lucru”, a declarat Breton.

El a spus că aceasta are legătură atât cu criza cauzată de pandemia de coronavirus, cât și cu închiderea sondelor de petrol și gaze, care a dus la o scădere a ofertei pe piața energiei. „Avem multe surse regenerabile de energie electrică, doar că am aflat că în Europa nu a fost vânt în ultimele șase săptămâni. A fost generată mult mai puțină energie electrică decât se preconiza”, a adăugat el.