Proiectul pentru bugetul de stat pentru 2019 prevede tăierea cu 6% a creditelor ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA), de la o execuție preliminară de 185,058 milioane de lei la 174,017 milioane lei anul acesta.
Cheltuielile de personal, care ocupă cea mai mare pondere în bugetul instituţiei, sunt prevăzute în bugetul pe 2019 în scădere cu 2,63% faţă de 2018, la 156,9 milioane lei, potrivit News.ro, care citează Profit.ro.
Cele cu bunuri şi servicii sunt menţinute la nivelul execuţiei de anul trecut, de 12,24 milioane lei. În schimb, cheltuielile de capital, destinate investiţiilor, scad dramatic, cu aproape 70%, de la 4,4 la doar 1,35 milioane lei.
Bugetul DIICOT suferă o tăiere şi mai drastică anul acesta, de 13,42% faţă de execuţia preliminată pe 2018, respectiv de la 183,89 la 159,21 milioane lei. Asta după ce, anul trecut comparativ cu 2017, cheltuielile DIICOT au crescut cu 11,6%.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut, la un moment dat, că DNA este o „măciucă politică” a unor forțe oculte. „Cred că pentru toată lumea devine din ce în ce mai evident că aşa cum s-a mai întâmplat şi în momentul de faţă DNA e un instrument, este o măciucă poltică care încearcă se servească unor forţe oculte”. O altă supărare a liderului ALDE, a fost legată de numărul mare de cazuri instrumentate de DNA, în special pentru abuz în serviciu. Tăriceanu a susținut că, din această cauză, România a ajuns să fie considerată ţara cea mai coruptă din Europa.
La rândul său, Liviu Dragnea și-a declarat, în repetate rânduri, nemulțumirea față de DNA. Liderul PSD a lansat o serie de atacuri extrem de dure la adresa  Direcției Anticorupție, în presa internațională, chiar la începutul acestui an. Liderul PSD a spus că DNA este nemulțumită de înființarea secției speciale de anchetare a magistraților. „Ei (DNA) pierd un instrument care îi ajută să pună presiune asupra judecătorilor. (…) Ei sunt supărați deoarece judecătorul nu are de ce să se teamă de procuror atunci când procurorul nu poate avea ceva de spus împotriva lui în timpul unui proces. (…)Vor pierde capacitatea de a exercita presiuni asupra judecătorilor, iar judecătorii nu vor mai trebui să se teamă”, a comentat atunci Dragnea.