Probleme mari pentru primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Acesta a primit o amendă de 10.000 de lei de la Prefectura Covasna pentru pavoazarea oraşului cu steaguri, precum şi cu cocarde roşu-alb-verde de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie.
Amenzi pe bandă rulantă pentru primarul din Sfântu Gheorghe
Dar asta nu e tot. Primarul Antal Arpad a mai fost amendat din aceeaşi cauză şi în ultimii doi ani, tot cu câte 10.000 de lei, de către conducerea Prefecturii Covasna. Nu a respectat prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României.
Legea spune clar că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.
Reacţie dură a primarului
Primarul a scris pe o reţea de socializare că este dispus să plătească amenda în fiecare an dacă acesta este prețul pentru ca maghiarii din Sfântu Gheorghe să își poată folosi simbolurile. Mai mult, va contesta amenda în instanţă, aşa cum a procedat şi cu cele anterioare.
Primarul spune că steagul roşu-alb-verde este simbolul comunităților de maghiari din toată lumea şi nu trebuie confundat cu drapelul Ungariei. „Simbolurile comunităţii maghiare sunt simbolurile care au fost folosite de noi în spaţiul public. Statalitatea este dată de stemă pe un steag şi nu aţi văzut niciun steag cu stema Ungariei pentru că nu au fost.
În continuare spun acest lucru şi, probabil se va înţelege la un moment dat, deci nu sunt steagurile Ungariei, ci sunt steagurile şi simbolurile comunităţii maghiare pe care le folosim pentru că a fost Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Dacă pentru asta sunt amendat, evident, voi merge în instanţă şi dacă instanţa o să dea dreptate celui care mă amendează voi plăti amenda. E simplu, asta e viaţa.
Deci nu renunţăm la simbolurile noastre şi sperăm că la un moment dat se va înţelege diferenţa dintre steagul unui stat şi steagul unei comunităţi.
Legea spune că putem folosi simbolurile noastre, iar simbolul comunităţii noastre nu este simbolul statului maghiar.
Deci şi comunităţile maghiare din Statele Unite ale Americii şi din Canada şi din Australia pe 15 martie pun acelaşi steag şi nu este steagul Ungariei, numai că la noi nu se vrea să se înţeleagă acest lucru şi se forţează”, a declarat primarul Antal Arpad.
Şi la Tg. Mureş a fost înţesat oraşul
Panouri care promovează autonomia aşa zisului ținutului secuiesc au fost montate şi în Târgu Mureș cu autorizație de la primărie. Acestea ilustrează fotografii din timpul marșurilor din anii trecuți pentru autonomia ținutului secuiesc, a sesizat Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
Începând cu data de 10 martie, probabil pentru a sărbători într-un mod „ziua secuilor” în contextul restricțiilor impuse de pandemie, și în lipsa unui marș pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc, în centrul municipiului Târgu Mureș au fost amplasate cu susținerea Primăriei Târgu Mureș o serie de panouri ce ilustrează fotografii din timpul marșurilor din anii trecuți.
Un fapt și mai îngrijorător în acest contex îl reprezintă utilizarea Poliției Române pentru paza unor astfel de obiective.
În preajma panourilor care ilustrează imagini și mesaje împotriva integrității și statalității României, echipaje ale Poliției Române (nu ale Poliției Locale aflate în subordinea Primăriei) și ale Jandarmeriei sunt amplasate în permanență pentru a păzi aceste insulte la adresa statului Român.