Partidul Social Democrat (PSD) continuă să domine în sondaje, în timp ce Partidul Național Liberal (PNL) pare că nu-și mai revine. În ceea ce privește Uniunea Salvați România (USR), lucrurile nu stau deloc bine.
PSD a dat marea lovitură! Liberalii nu mai au nicio șansă. Tocmai a ieșit la iveală
În urma unui nou sondaj privind opțiunile de vot ale românilor, realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a ieșit la iveală că PSD domină în intențiile de vot ale oamenilor.
Întrebați dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, 40% dintre respondenți au spus că ar vota cu Partiddul Social Democrat (PSD), 18% cu Partidul Național Liberal (PNL), 15% cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), 11% pentru Uniunea Salvați România (USR), 5% pentru UDMR, 4% pentru PMP, 3% pentru PPUSL, 1% pentru Pro România, 1% pentru ALDE și 2% au răspuns că ar vota cu alte formațiuni politice.
Evoluția intenției de vot a românilor
Sondajul realizat de Avangarde mai arată și evoluția intenției de vot în anul 2021. Potrivit graficului, în luna ianuarie a acestui an, 34% dintre respondenți aveau intenția să voteze cu Partidul Social Democrat (PSD), tendința crescând până în luna mai 2021, atunci când aceasta a crescut la 37%. Ulterior, a început din nou să scadă, ajungând la 34% în luna iulie 2021, pentru ca de atunci să fie într-o continuă creștere. În luna noiembrie 2021, intenția a vot a fost de 40%.
În ceea ce privește Partidul Național Liberal (PNL), partidul a continuat să scadă în sondaje din ianuarie 2021 și până în luna noiembrie. Dacă la începutul anului intenția de vot era de 24%, în luna noiembrie a fost întregistrată o intenție de vot de 18%.
Uniunea Salvați România (USR) are parte tot de o scădere a intenției de vot, având în vedere că în luna ianuarie a acestui an intenția de vot era de 16%, iar în noiembrie 2021 a fost de doar 11%.
Surprinzător este ceea ce s-a întâmplat cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu a început anul cu o intenție de vot de 14 procente, fiind relativ constant în sondaje pe parcursul întregului an. Intenția de vot a crescut sau a scăzut cu un singur procent. Astfel, în luna noiembrie, intenția de vot a fost de 15%.
Și UDMR a fost constant în sondaje. În luna ianuarie a acestui an, intenția de vot era de 5%, crescând cu un singur procent (6%) în luna martie. Din martie și până în luna noiembrie, UDMR a avut o intenție de vot de 5%.