Petre Roman a dezvăluit că a avut puține interacțiuni cu fostul șef de stat, Ion Iliescu. El a recunoscut că nu a mai vorbit cu acesta de mulți ani.

Fostul premier a admis că a făcut o greșeală majoră, de altfel singura mare eroare pe care consideră că a făcut-o. Acesta este legată de momentul septembrie 1992. El își reproșează că nu a candidat pentru funcția de președinte al României. Există o probabilitate ridicată ca el să fi câștigat și aceasta ar fi schimbat cursul evenimentelor ulterioare.

Petre Roman a spus care a fost cea mai mare greșeală a sa

Petre Roman a subliniat convingerea sa că România ar fi evoluat într-un alt fel dacă ar fi câștigat alegerile prezidențiale.

„După votul din 92, s-a instaurat în România puterea roşie, patrulaterul roşu, erau toate partide de sorginte comunistă, am ajuns în colaps”, a spus el.

Proiectul de țară al fostului premier

Petre Roman a dezvăluit că a avut un proiect de țară intitulat „Schița Strategiei pentru înfăptuirea economiei de piață în România”. El a menționat că ulterior nu s-au mai conturat alte proiecte de țară de asemenea amploare.

Fostul premier a subliniat că cea mai mare greșeală a fost decizia de a nu candida la funcția de președinte al României în septembrie 1992. Acesta a spus că, după acele alegeri, a avut loc instaurarea puterii roșii. El a adus în discuție conceptul de „patrulater roșu” care a marcat perioada respectivă în istoria României.

„Am avut un proiect de ţară, pot să spun că, ulterior, proiecte de ţară nu au mai fost. Fac această afirmaţie deloc cu un sentiment bun, ci cu amărăciune, astăzi, şi mai mult”, a spus fostul premier la Prima News.

Întâlnirea care ar fi putut schimba soarta României

Petre Roman a explicat că a inițiat proiectul de țară la doar zece zile după ce a devenit prim-ministru. S-a întâmplat pe 6 ianuarie 1990. Acesta a crezut, la acel moment, că este esențial să fie construit un proiect național. El a dezvăluit că a avut o întâlnire cu un om de o importanță excepțională în istoria contemporană a României. Este vorba de academicianul Tudorel Postolache, cel care conducea Institutul de Cercetări Economice.

„Am discutat despre lansarea acestui proiect. În mai, la scurt timp după aceea, am avut acest document care se numea Schiţa Strategiei pentru înfăptuirea economiei de piaţă în România. A fost un veritabil proiect de ţară, inclusiv cu agendă parlamentară, legile care trebuiau adoptate, a fost un document la care au muncit 1.400 de specialişti români, cu un entuziasm greu de imaginat”, a completat Roman.

Ion Iliescu și Petre Roman, relație strânsă în 1990

Ion Iliescu și Petre Roman au avut roluri semnificative în perioada de tranziție de la regimul comunist la democrație, în anii ’90.

Ion Iliescu a fost președintele României de două ori, prima dată între 1992 și 1996, apoi între 2000 și 2004. A fost unul dintre liderii FSN (Frontul Salvării Naționale), partidul care a preluat puterea după revoluția din decembrie 1989. Iliescu a avut un rol central în procesul de tranziție a României spre democrație și economie de piață, dar și critici pentru anumite evenimente din acea perioadă.

Petre Roman a fost un alt personaj important, fiind prim-ministru al României în perioada 1989-1991. A fost, de asemenea, membru important al FSN și a avut un rol însemnat în conducerea țării în timpul procesului de tranziție. Ulterior, Roman a fost implicat în viața politică și în alte mișcări politice.