Se pregătește o nouă lovitură la nivel național, după ce Guvernul discută în prezent soluţiile pe care le are la dispoziţie dacă prețul benzinei și al motorinei va depăși 10 lei pe litru în România.

Lovitură cruntă pentru milioane de români! S-a aflat ce se discută în spatele ușilor închise

Guvernul condus de Nicolae Ciucă ia în discuție să prelungească acordarea compensației de 50 de bani pentru un litru de carburant în România și după luna septembrie, atunci când actuala măsură ar trebui să expire conform legii.

Mai mult, premierul a anunțat deja că are planul de intervenție pe masă și pentru cazul în care benzina și motorina ajung la 10 lei/litru.

Nicolae Ciucă ia în calcul ambele variante, și de păstrare a compensației, și de renunțare la ea. Astfel, Guvernul ar putea păstra acea compensație de 50 de bani după cele trei luni, însă totul depinde de ceea ce se va întâmpla după jumătatea anului, mai exact cum va arăta execuția bugetară. Practic, în funcție de banii care vor rămâne la bugetul statului, compensația va rămâne sau nu în picioare.

Mai mult, în cazul în care la buget vor intra mai puțini bani decât au prognozat cei de la Ministerul de Finanțe, atunci măsura nu va mai fi păstrată. De asemenea, se ia în calcul și varianta ca, după aceste trei luni, prețul carburantului să crească foarte mult, să depășească 10 lei, iar această măsură să nu mai aibă efectul scontat.

Liberalii vorbeau despre prelungirea compensării carburantului încă din weekend

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat duminică, 3 iulie, că guvernanţii se gândesc să prelungească măsura compensării preţurilor carburanţilor, dacă ea va funcţiona bine în cele trei luni. Stroe a subliniat că România are carburanţi ieftini, comparativ cu alte ţări europene.

Ionuţ Stroe a declarat, duminică seară, la Digi24, că este nevoie de măsuri de scurtă durată în contextul crizelor din această perioadă.

”Dacă cineva în lumea acesta ar fi putut să evalueze evoluţia preţurilor în contextul inflaţiei galopante, în contextul unui război care se derulează, în contextul embargoului de importuri asupra ţiţeiului şi multe alte crize suprapuse, lucrurile ar fi fost foarte simple.

Din păcate, în momentul de faţă vorbim de scenarii de scurtă durată, de asta şi termenul de 3 luni de evaluare a acestei măsuri (compensarea carburanţilor – n.r.) şi în contextul în care ea recurge bine şi apreciem şi salutăm efortul pe care îl fac producătorii şi distribuitorii de carburanţi, pentru că este un efort comun, atât Guvernul, cât şi ei fac un efort, în condiţiile în care trei luni va funcţiona, ne gândim, de ce nu, să prelungim această măsură”, a declarat Ionuţ Stroe.

Acesta a subliniat că în România se comercializează carburanţi la preţuri scăzute, comparativ cu alte state europene.

”Dacă nu, nimeni nu este rigid, nu este inflexibil, putem să analizăm şi alte propuneri care se fac şi bineînţeles să acomodăm această piaţă situaţiilor care se vor ivi. Eu mi-aş dori ca aceste crize să se termine, toţi ne dorim acest lucru. În momentul de faţă România se află pe locul doi al nivelului preţurilor de carburanţi, avem carburanţi ieftini, comparativ cu alte state care se confruntă cu crize mult mai accentuate”, a precizat Stroe.

Ionuţ Stroe a mai spus că această compensare cu 50 de bani este cea mai rapidă scădere a preţurilor la carburanţi, de pe o zi pe alta.

”Ştiu că aşteptările sunt mari, dar nimeni nu ar fi avut, în acest moment, o soluţie care să depăşească acest 50 de bani, care reprezintă ceva. Este cea mai rapidă şi acceptată scădere a preţurilor carburanţilor la pompă de pe o zi pe alta”, a completat Ionuţ Stroe.