Lovitură pentru guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care se află într-o situație de-a dreptul fără precedet. Acesta va renunța la pensia uriașă pe care o are lunar, în cazul în care va fi obligat de lege să aleagă între pensie și salariul de Guvernator al Băncii Centrale.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunțat că ar renunţa la pensie dacă se aprobă legislaţia care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat.
„Nu pot să am un comentariu şi sper că aceasta este ultima dumneavoastră întrebare pentru că ştiţi o să faceţi caz din el. Singurul nume care s-a citat la cumul de pensie cu salariu a fost numele Isărescu ca şi cum… Eu vă anunţ că anul acesta mă îndrept spre 50 de ani de activitate neîntreruptă în câmpia muncii, cum se zicea înainte de ’89, 50 de ani activitate neîntreruptă şi dacă luaţi toate concediile medicale nu cred că depăşesc două luni. Asta a fost viaţa mea. Nu am niciun fel de discuţie. Am fost numit de Parlament. Dacă legea va trece aşa renunţ la pensie, bineînţeles. Mai ales că anul acesta uitaţi, avem 140 de ani”, a spus Mugur Isărescu.
Parlamentul a numit noul Consiliul de Administraţie al BNR la începutul lunii iulie, iar Mugur Isărescu a primit un nou mandat de guvernator al băncii centrale.
Mandatul noului Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României a intrat în vigoare la 11 octombrie 2019, pentru o perioadă de 5 ani, conform Hotărârii nr. 19 din 3 iulie 2019 a Parlamentului României, potrivit BNR.
Ce pensie are Isărescu
Conform propriei declarații de avere, Isărescu a încasat în 2018 venituri din pensii de 136.224 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 11.3o0 de lei pe lună.
Deși a împlinit 65 de ani în 2014, guvernatorul încasează pensie de la Banca Națională începând cu anul 2017, când și-a depus dosarul de pensie.
A plătit contribuții
”Am zis că aşa e frumos, să nu iau şi pensie, şi salariu de la Banca Naţională”, a declarat inițial Mugur Isărescu, în 2014, când ar fi putut, în mod legal, să iasă la pensie. Totuși, acest lucru s-a întâmplat deja doi ani la rând, în 2017 și 2018.
De menționat că pensia pe care o primește Isărescu de la BNR nu intră în categoria pensiilor speciale, fiind primită în urma contribuțiilor pe care guvernatorul le-a plătit, de-a lungul vremii, din salariu.
Iar prelungirea mandatului de guvernator, în 2019, s-a petrecut nu fără discuții și controverse.
Cel mai longeviv guvernator
Mugur Isărescu deţinea deja funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României de un sfert de secol, fiind cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume. El a fost numit guvernator BNR în septembrie 1990 şi a făcut o singură pauză, de un an, în 2000, când a fost premier.