Bogdan Glăvan, economist și apropiat de fostul lider PNL Ludovic Orban, a explicat recent, într-o amplă postare pe Facebook, că, din cauza inflației, pensiile românilor scad în loc să crească, lucru întâmplat în ultimii doi ani, iar fenomenul se va întinde și în următorul an, 2023.
Lovitură pentru cinci milioane de pensionari! Pensiile nu vor mai crește
Economistul, profesor la Universitatea Româno-Americană, a explicat, printr-un grafic, faptul că inflația galopantă se apropie de viteza maximă, lucru evidențiat prin evoluția nivelului prețurilor la poarta fabricii, în comparație cu nivelul prețurilor de la raft.
„Inflația se apropie încet-încet de viteza maximă. În primul grafic puteți vedea evoluția nivelului prețurilor la poarta fabricii (albastru) și a nivelului prețurilor la raft (roșu). Vă amintiți de curbele din pandemie? Cam așa se transmite și inflația în cazul de față.
Mai întâi a crescut indicele prețurilor producției industriale, împins în sus de prețurile la energie. Apoi, creșterea costurilor firmelor a început să se transmită într-o oarecare măsură (imposibil să se transmită complet) în prețurile de la raft. Astfel, a început să crească și curba prețurilor de consum.
Ea va ajunge la un punct de maxim după ce în industrie se va atinge cea mai înaltă inflație și va scădea mai lent. La fel aveam în timpul pandemiei curba infectărilor și curba spitalizărilor: mai întâi creșteau infectările, urmate la câteva săptămâni de numărul spitalizărilor; ulterior, abia după ce valul infectărilor ajungea la punctul de maxim, urma să se plafoneze și să scadă numărul spitalizărilor.
Ce ne spune acest grafic? Că dacă inflația din industrie se domolește, atunci și indicele prețurilor de consum se va plafona. Așteptăm să se întâmple acest lucru în iarna aceasta sau în primăvara anului viitor. Vorbim, așadar, de viteza maximă de creștere a prețurilor, nu de faptul că prețurile se vor stabiliza.
Foarte important! Graficul este în scop ilustrativ și inflația are și alte mecanisme de transmitere! Se poate transmite și invers, de la prețurile de consum la prețurile de producție, de exemplu în cazul în care sursa exploziei o reprezintă creșterea cheltuielilor guvernamentale. Vom vedea exact ce se va întâmpla, însă deocamdată lucrurile se desfășoară cum le-am descris mai sus”, a explicat economistul.
Pensionarii și-au pierdut puterea de cumpărare
De asemenea, într-un alt grafic, Bogdan Gălvan a arătat că puterea de cumpărare a pensionarilor s-a diminuat considerabil, cu toate că la început de 2022 pensiile au crescut cu 10%.
„Al doilea grafic arată pierderea puterii de cumpărare în cazul pensionarilor. Am folosit datele statistice referitoare la pensia medie în sistemul asigurărilor sociale furnizate de Ministerul Muncii.
În anul 2021 pensia medie lunară nu prea a crescut. La începutul lui 2022 pensia a crescut cu 10%. La începutul lui 2023 pensiile vor crește din nou.
Graficul este construit pe ipoteza că rata inflației în acest an va ajunge la 17% și că anul viitor se va reduce la 11%; de asemenea, că pensia medie va crește cu 15% de la 1 ianuarie.
Chiar și în acest scenariu relativ optimist vedeți cum putere de cumpărare a pensiilor scade în toți cei trei ani analizați: a scăzut în 2021, scade în 2022, va scădea în 2023. Indexarea cu inflația nu poate niciodată să mențină puterea de cumpărare a veniturilor, pentru că ea se produce după ce inflația deja ne-a sărăcit!
Creșterea pensiilor se întâmplă abia la finalul anului în care populația a fost nevoită să plătească prețuri mai mari pentru bunuri și servicii. Odată refăcută puterea de cumpărare, ea începe să se deterioreze din nou”, a mai spus Bogdan Gălvan.
Anii 2021-2023, ani de tăiere a pensiilor
De asemenea, acesta a încheiat postarea respectivă într-o notă extrem de sumbră, explicând faptul că anii 2021-2023 sunt ani de tăiere a pensiilor, din cauza inflației, iar ultima oară când pensiile au crescut cu adevărat a fost în 2020, la inițiativa guvernului condus de Ludovic Orban, atunci când nu exista inflație în România.
„Anii 2021-2023 sunt ani de tăiere a pensiilor. Ultima dată când pensiile au fost crescute cu adevărat a fost septembrie 2020, în timpul guvernului Orban; atunci nu era inflație. Pentru a menține puterea de cumpărare a pensiilor, acestea ar trebui să crească de la 1 ianuarie peste rata inflației înregistrată în acest an – curba neagră ar trebui să salte peste curba roșie și să ajungă undeva la mijlocul diferenței de înălțime dintre cele două: astfel, pensia reală ar crește la început peste inflație, ceea ce ar însemna o îmbunătățire a nivelului de trai, ea fiind erodată încet-încet de inflația din 2023, urmând ca pierderea puterii de cumpărare din a doua jumătate a anului să compenseze câștigul din prima parte a anului.
De ce s-au tăiat pensiile? Deoarece statul este „rupt”, risipește bani cu nemiluita; încrederea cetățenilor în guvern este mică, prin urmare mulți nu plătesc taxe; diferite categorii sociale au parte de impozite diferite, ceea ce reduce baza de impozitare. Pe scurt, fiindcă România este prost guvernată.
În 2010 am avut politică de austeritate care nu a dus nicăieri. Doar a salvat posturile călduțe la stat ale unor puturoși/incompetenți. În 2010 statul a făcut rost de bani storcând populația, însă în absența unor reforme consistente am ajuns din nou să experimentăm austeritatea. Și vom ajunge din nou, câtă vreme România nu e guvernată de oameni cărora să le pese de bunăstarea generală.
Există o diferență față de 2010, dincolo de faptul că atunci s-au tăiat salarii și s-au mărit impozite, în timp ce acum s-a folosit inflația pe post de impozit ascuns. Diferența este că în 2010 tăierea s-a produs dintr-o dată; acum, tăierea este eșalonată pe parcursul mai multor ani”, a mai explicat profesorul de la Universitatea Româno-Americană.
Bogdan Glăvan, a fost consilierul premierului Ludovic Orban și membru PNL, fiind profesor la Universitatea Româno-Americană și redactor-șef al revistei de economie „Romanian Economic and Business Review”, conform CV-ului său.
De asemenea, acesta mai spune că este antreprenor, administrator al firmei producătoare de bere White Collar Brewing, consultant pentru corporații și asociații patronale în domeniul Energiei și Finanțelor.