Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) cererile de urmărire penală pentru Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu.
Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, urmăriți penal
Se întrevăd probleme la orizont pentru Petre Roman! Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a trimis cererile de anchetă de la președintele României, Klaus Iohannis, la Parchetul de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cererile sunt legate de Dosarul Mineriadei din anul 1990. Se referă la fostul prim-ministru al României, Petre Roman, și la fostul viceprim-ministru al României, Gelu-Voican Voiculescu. Vor fi urmăriți penal pentru „infracțiuni contra umanității”.
„Mineriadele reprezintă o tragedie a istoriei noastre despre care românii însă aşteaptă adevărul iar cererile formulate astăzi reprezintă un semnal că ancheta avansează. Justiţia are obligaţia să clarifice lucrurile şi eu am toată convingerea că o va face”, a declarat ea.
Marți, 16 aprilie 2024, i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) cererile de anchetă pe care le-a primit de la președintele României. Ele se referă la:
- Petre Roman, fost prim-ministru între 26 decembrie 1989 și 26 septembrie 1991, în legătură cu dosarul penal nr. 47/P/2014 de la Secția Parchetelor Militare;
- Gelu-Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru între 28 decembrie 1989 și 28 iunie 1990, pentru același dosar penal;
Aceste cereri sunt bazate pe articolele 18 și 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială.
„Este normal să existe un mare interes din partea publicului, să existe o emoţie în societate pentru că în acest dosar penal este vorba despre infracţiuni contra umanităţii. Mineriadele reprezintă o tragedie a istoriei noastre despre care românii însă aşteaptă adevărul iar cererile formulate astăzi reprezintă un semnal că ancheta avansează. Justiţia are obligaţia să clarifice lucrurile şi eu am toată convingerea că o va face”, a afirmat ea.
Președintele României, Klaus Iohannis, i-a dat ministrului Justiției cererile de anchetă pentru Dosarul Mineriadei din anul 1990, care îi privesc pe Petre Roman și pe Gelu-Voican Voiculescu.
Despre Dosarul Mineriadei
După o întârziere de 27 de ani, Dosarul Mineriadei a ajuns în instanță abia în anul 2017, la cererea Curții Europene a Drepturilor Omului, care a obligat România să reia ancheta. Astfel, au fost trimiși în judecată Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu.
Însă, în anul 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să trimită dosarul înapoi la Secția Militară a Parchetului General. A considerat nul rechizitoriul dispunând reia ancheta.
Procurorii militari au spus în rechizitoriu că, în 11 iunie 1990 și 12 iunie 1990, autoritățile române au decis să atace brutal manifestanții din Piața Universității din București, care cereau excluderea foștilor comuniști din funcții publice după Revoluție. Își exprimau pașnic opiniile politice, în opoziție cu puterea politică a momentului. La acest atac ar fi participat ilegal forțe ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apărării Naționale, ale SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din diferite părți ale țării.
Potrivit rechizitoriului, atacul a avut loc în dimineața zilei de 13 iunie 1990. A dus la moartea a patru persoane prin împușcare, rănirea a 1.388 de oameni și reținerea a 1.250 de persoane din motive politice.