În februarie 2014, chiar înainte de a anexa Crimeea, popularitatea lui Putin era de 69% (în noiembrie 2013), potrivit Centrului independent Levada. Dar avea să ajungă la 82% în aprilie 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană.
Popularitatea sa a crescut în ciuda condamnării acțiunilor lui Putin pe plan global și a sancțiunilor impuse Rusiei, care au dus la scăderea rublei față de dolar, și, în consecință, la creșterea costurilor vieții pentru mulți ruși.
Acum însă lucrurile ar putea sta complet diferit, potrivit CNBC.
În doar câteva zile, rușii de rând au început să simtă dureros efectul sancțiunilor
Invazia pe scară largă a Ucrainei a fost condamnată de o lume întreagă, iar Occidentul a luat măsuri fără precedent pentru a pedepsi Rusia, impunând sancțiuni economiei ruse, atacând chiar sistemele sale financiare. În paralel, sub ghilotina sancțiunilor au căzut o serie de evenimente culturale și sportive care urmau să aibă loc în Rusia sau la care participau reprezentanți ai acestei țări.
În doar câteva zile, rușii de rând au început să simtă dureros efectul sancțiunilor și al invadării Ucrainei de către Putin. Rubla a scăzut din nou în raport cu dolarul, ceea ce a determinat Banca Centrală a Rusiei să majoreze dobânda-cheie la 20%, de la 9,5%. Asta a făcut ca rușii să ia cu asalt băncile și bancomatele, în încercarea de a-și retrage banii cât mai repede, notează CNBC.
Invazia Ucrainei nu-i va mai aduce lui Putin popularitatea de după Crimeea
Pentru că efectele economice ar putea fi mult mai dureroase de data aceasta, analiştii spun că e puțin probabil ca invazia Ucrainei să-i mai aducă lui Putin popularitatea de care s-a bucurat în 2014.
În februarie, popularitatea sa era undeva la 69%, potrivit Centrului Levada, dar e vorba de un sondaj efectuat pe 1.626 de adulți ruși, între 27 ianuarie și 2 februarie, adică înainte ca Rusia să invadeze Ucraina și să fie impuse sancțiuni.
Vor muri mai mulți ruși decât în războiul din Cecenia
Max Hess, analist senior de risc politic la AKE International, nu crede că invadarea Ucrainei de către Rusia va spori popularitatea lui Vladimir Putin și „cu siguranță nu va avea niciun impact, așa cum s-a întâmplat după Crimeea”.
„Chiar dacă totul se va termina acum, pe baza cifrelor pe care le furnizează Ucraina probabil au murit mai mulți ruși în timpul acestui război din Ucraina, decât au murit în conflictul cecen din anii 90”, a subliniat el.
Hess a comparat războiul Rusia-Ucraina cu „un război fratricid”, având în vedere legăturile istorice strânse dintre cele două state vecine. Iar protestele anti-război ale rușilor dovedesc că aceste legături au rămas. Mai mult, Hess s-a declarat ”șocat” să vadă cât de repede „s-a evaporat încrederea oamenilor în Putin”.
Putin a greșit în mod spectaculos
„Acum este clar că planul lui Putin (planificat de ani de zile) era să încercuiască trupele ucrainene în Donbas, să elimine infrastructura-cheie militară și economică, să încercuiască Kievul, presupunând că Zelenski va arunca prosopul, că trupele ucrainene nu vor lupta, iar sancțiunile occidentale ar fi reduse. Cred că a plănuit să instaleze un regim-marionetă la Kiev”, a declarat Timothy Ash, strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management.
„A greșit în mod spectaculos din toate punctele de vedere”, a remarcat el. „Mii de mame ruse vor fi îndurerate de pierderea fiilor lor, iar rușii de rând vor vedea cum standardele lor de trai scad, iar economia Rusiei se prăbușește”, a adăugat Ash.