Discuţiile cu Comisia Europeană pe tema PNRR (Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă) par să se întoarcă tot mai des cu veşti proaste. Astfel, după ce Comisia nu a fost de acord cu planurile României privind sistemul de irigaţii, acum încă un mare proiect ar fi fost respins de către Bruxelles.
Proiectul privind racordarea la gaze, respins total sau se va rezolva situaţia prin negocieri?!
Este vorba despre “Dezvoltarea infrastructurii de gaz natural în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi”, proiect care ar fi trebuit să aducă în România 600 de milioane de euro pentru conectarea la reţelele de gaze a sute de localităţi.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a indicat faptul că Bruxelles-ul a avut “rezerve” în anumite puncte ale acestui proiect, însă spune că nu sunt decât chestiuni tehnice care vor fi rezolvate.
“În anumite puncte au existat rezerve. Sunt discuții legate de cele 600 de milioane pentru înființarea de distribuție de gaz unde au existat discuții tehnice care trebuie clarificate, privitoare la folosirea hidrogenului în aceste rețele de gaz.
Sunt chestiuni tehnice care pot fi soluționate. (…) Trebuie să convingem că aceste proiecte tehnice pe care le propunem nu afectează mediul”, a declarat Orban.
Autorităţile locale îşi doresc foarte mult alocarea unor sume din PNRR pentru alimentarea cu gaze naturale.
“Trebuie să susținem argumentația privind unele proiecte pe care noi le considerăm importante pentru România”, mai spunea Ludovic Orban, înaintea întâlnirii pe care a convocat-o Preşedintele Iohannis pe tema PNRR, scrie digi24.ro.
Comisia Europeană nu vrea să finanţeze proiecte poluante
O problemă ar putea fi faptul că, potrivit ghidului Comisiei Europene pentru realizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, proiectele poluante nu vor primi finanţare.
“Statele membre ar trebui să explice în ce măsură componenta va contribui la tranziția verde, inclusiv biodiversitatea, sau abordarea provocărilor rezultate din tranziția verde. De asemenea, ar trebui să demonstreze modul în care măsurile din componentă contribuie la 37% obiectivul de integrare climatică.
De asemenea, statele sunt invitate să explice și să ofere dovezi despre modul în care componenta va contribui la atingerea țintei UE în materie de schimbări climatice în 2030 și a neutralității climatice până la 2050 și a modului în care componenta se raportează la ținte, obiective, contribuții, politici și măsurile Planurilor Naționale pentru Energie și Climă.
În cele din urmă, ar trebui să explice cum măsurile propuse în componentă vor contribui la îndeplinirea obiectivelor de mediu prezentate în documentul de orientare”, indică ghidul Comisiei Europene.
Sursa foto: Dreamstime