Planurile premierului Viktor Orban au suferit o grea lovitură, după ce Europa a decis să amâne tranşele de bani pe care Ungaria trebuia să le primească prin intermediul PNRR. Luni, prim-ministrul de la Budapesta a recunoscut că una dintre cele mai mari dorinţe ale sale nu mai poate fi realizată.
Lovitură dură pentru planurile premierului Viktor Orban!
Amânarea plăţilor prin PNRR a dat peste cap planurile premierului Ungariei
Luni, 13 decembrie, prim-ministrul Ungariei a anunţat că renunţă, în mod oficial, la planul de răscumpărare a Aeroportului Budapesta. Totul ar fi costat Guvernul ţării vecine în jur de 5 miliarde de euro, însă acum bugetul nu mai dispune de fondurile necesare.
Mișcarea vine în contextul presiunilor puse pe buget de măsurile populiste luate înaintea alegerilor cruciale din primăvara anului viitor, relatează jurnaliştii de la Bloomberg.
„Nu e realist să răscumpărăm aeroportul înainte de alegeri”, a declarat, luni, Viktor Orban, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.
Problema majoră în Ungaria este că Uniunea Europeană a decis să amâne PNRR-ul ţării vecine, motivând nerespectarea statului de drept. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, aflat luni în vizită la Budapesta, a recunoscut că este puţin probabil ca banii din cadrul Planului Național de Redresare și Rezilienţă să ajungă în Ungaria mai devreme de alegerile din aprilie 2022.
În urmă cu doar câteva zile, guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, declara că planul de răscumpărare a Aeroportul internaţional „Liszt Ferenc” din Budapesta amenință stabilitatea economică a țării.
Iar această stabilitate economică este deja afectată serios de cheltuielile foarte mari angajate de Guvernul Viktor Orban înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, unele cruciale de altfel pentru viitorul politic al premierului maghiar.
Răscumpărarea Aeroportului „Liszt Ferenc” se află de mult timp pe lista lui Viktor Orban
Vă reamintim că Aeroportul din Budapesta a fost privatizat în anul 2005. Acordul de concesionare, negociat pentru o perioadă de 75 de ani, asigură o poziţie puternică investitorilor străini, care au dreptul să colecteze aproape toate veniturile generate de serviciile aeroportuare.
„Suntem în măsură să confirmăm că Guvernul ungar a depus o ofertă neangajantă acţionarilor Aeroportului de la Budapesta. În interesul acţionarilor noştri şi din motive legale suntem obligaţi să analizăm ofertele potenţiale.
Cu toate acestea, oferta neangajantă nu a fost iniţiată de noi. AviAlliance este hotărâtă să fie un investitor pe termen lung… Sperăm să beneficiem de oportunitatea de a rămâne implicaţi în acest aeroport”, transmiteau reprezentanţii AviAlliance pe 12 iulie 2021.
Compania germană AviAlliance deţine un pachet de 55,44% din acţiunile operatorului aeroportuar Budapest Airport Zrt. Ceilalţi proprietari ai aeroportului sunt fondul suveran din Singapore (GIC) şi un fond de pensii canadian.
Premierul Viktor Orban şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a răscumpăra participaţiile deţinute de acţionarii străini la companiile considerate de interes „strategic”, aşa cum a făcut în sectoarele energiei şi media. Încă din 2005, când Orban se afla încă în opoziţie, el spunea că va lucra pentru a inversa privatizarea.