Lovitură dură pentru Ungaria! Comisia Europeană este în continuare în conflict cu ţara vecină, astfel că PNRR-ul Ungariei nu a fost nici acum aprobat. Motivul neînţelegerilor dintre cele două părţi este o problemă extrem de sensibilă pentru Bruxelles, în care premierul Viktor Orban nu vrea să cedeze.
Planul de relansare al Ungariei nu a fost validat deocamdată, astfel că ţara vecină a fost privată de fonduri europene de peste 7 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut joi, 30 septembrie, de Comisia Europeană, pe fondul tensiunilor cu Budapesta pe tema drepturilor membrilor comunităţii LGBT.
Procedura de examinare a PNRR-ului Ungariei ar fi trebuit, teoretic, să se încheie pe 30 septembrie, după ce a fost deja prelungită în această vară.
„Nu există o decizie astăzi (…). Dialogul cu autorităţile ungare continuă şi facem eforturi să încheiem cât de curând posibil evaluarea noastră”, a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, Veerle Nuyts, transmite AFP.
O altă dată limită de evaluare nu a fost anunțată
Aceasta nu a anunţat o nouă dată-limită și subliniat că executivul UE vrea să se asigure de conformitatea planului ungar cu o serie de criterii fixate de regulile europene.
Planul ungar de investiţii şi reforme, a fost prezentat Bruxellesului pe 12 mai. Acesta permite Budapestei să solicită 7,2 de miliarde de euro într-o perioadă de cinci ani.
Decizia în privința planului trebuie dată pe 12 iulie
Discuţia survine pe fondul tensiunilor cu Budapesta după adoptarea unei legi ungare acuzate că aduce atingere drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT.
Prim-ministrul Viktor Orban prezintă această lege drept un instrument de protecţie a copiilor. Acesta refuză să-l retragă, chiar dacă a fost criticat. De asemenea, a convocat un referendum privind această chestiune.
UE spune că refuzul validării planului nu are legătura cu legea care atinge comunitatea LGBT
UE asigură că refuzul său de a valida planul de relansare nu are legătură cu legea, contrar celor afirmate de responsabili ungari.
Bruxelles-ul justifică lipsa aprobării în acest stadiu prin lipsa de transparenţă privind atribuirea contractelor publice, o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa independenţei sistemului judiciar. Aceste nemulţumiri, semnalate de multă vreme, nu au fost abordate suficient de reformele ungare, consideră Comisia Europeană.
„Putem face faţă fără” fondurile europene, „avem suficienţi bani pentru a începe aceste proiecte” din planul de relansare, a declarat marţi pentru AFP ministrul afacerilor externe, Peter Szijjarto, denunţând un „şantaj”.
Sursa foto: Dreamstime