Ungaria, deficit bugetar de 4,3% din PIB în 2023
Veștile dinspre Ungaria nu sunt bune. Economia țării s-a contractat patru trimestre consecutive, iar deficitul bugetar va depăși în 2023 ținta anunțată de Guvern. Ungaria se confruntă deci cu un declin economic care, potrivit Bloomberg, provoacă probleme în materie de politică fiscală.
Ungaria va avea în acest an un deficit bugetar de 4,3% din PIB. Astfel, ținta pe care și-o propusese Guvernul, de 3,9% din PIB, a fost depășită. Depășită a fost și estimarea de 4,1% din PIB a economiştilor în trimestrul doi din 2023, potrivit Bloomberg.
Publicația anticipează că PIB-ul Ungariei va înregistra în 2023 un declin de 0,3% în comparație cu 2022. Situația e cu atât mai gravă cu cât economiştii estimau o creştere cu 0,2%. Executivul era și mai optimist, estimând o creştere de 1,5%.
Principala cauză: colapsul mai accentuat al cererii interne
Oficialii Ungariei au făcut declarații cu privire la această situație. Joi, 24 august, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat într-o conferință de presă că „menţinerea ţintei de deficit bugetar va fi cea mai dificilă sarcină”.
Tot el susține și că șansele sunt mici ca ținta Executivului, creșterea de 1,5 a economiei, să fie posibilă.
„Pot confirma că şansele sunt mici”, a precizat el.
Economistul Peter Virovacz, reprezentant al ING Bank Ungaria, a vorbit despre principala cauză care a declanșat această situație.
„Principalul motiv din spatele problemelor legate de economie şi de deficit îl reprezintă colapsul mult mai accentuat al cererii interne. Mă aştept ca Guvernul să revizuiască în sus ţinta de deficit pentru 2023”, a declarat Virovacs.
Economia ungară, perspective sumbre
Perspectivele sunt chiar și mai sumbre decât ale Poloniei, căreia i-ar putea reuși o creștere economică de 0,9 procente în 2023, anunță Bloomberg.
În plus, deficitul bugetar al Poloniei ar putea fi mai ridicat, de 5% din PIB, sporind presiunile asupra bugetului înaintea alegerilor generale din octombrie. În 2024, Guvernul de la Varşovia se aşteaptă la un deficit bugetar de 4,5% din PIB, după ce anterior estima un nivel de 3,4% din PIB.
Bloomberg anunță și că economia Ungariei a înregistrat o contractare în ultimele patru trimestre. Consumatorii și companiile au resimțit impactul inflației ridicate, care este cel mai înalt din Uniunea Europeană, și al ratelor de dobândă în creștere.
O veste pozitivă ar putea fi reprezentată de prognoza privind inflația, cu estimări că până la sfârșitul anului aceasta va scădea sub 9%, comparativ cu nivelul de aproape 26% înregistrat în ianuarie. De asemenea, conform studiului, rata dobânzii ar urma să se reducă la 11%, față de nivelul actual de 15%.