Alertă totală din cauza noii variante Omicron a coronavirusului! Ultimele date venite din Marea Britanie au legătură cu persoanele deja vaccinate.

Omicron începe să ameninţe tot mai serios Marea Britanie!

Potrivit jurnaliştilor de la The Guardian, peste jumătate din cazurile depistate de infectare cu Omicron din Anglia sunt la persoane complet vaccinate. Autorităţile britanice mai anunţă că există deja răspândire comunitară cu noua tulpină a virusului.

Nu toate persoanele care au fost testate pozitiv cu Omicron au istoric de călătorie, astfel că autoritățile sanitare au tras concluzia că este vorba despre o răspândire comunitară cu noua tulpină.

Vineri, 3 decembrie, numărilor cazurilor de infectare cu Omicron a crescut brusc la nivelul Angliei, după confirmarea a 75 de noi infectări. Bilanţul infectărilor cu noua variantă virală a urcat astfel la 104, iar la nivelul întregului Regat Unit – la 134.

Peste 50% dintre infectări, la persoane cu schema completă de vaccinare

Autorităţile sanitare din Marea Britanie au explicat că mai bine de jumătate din cazurile detectate cu varianta Omicron sunt la persoane care au primit schema completă de vaccinare, adică două doze.

În cazul acestora, infectarea a survenit la mai mult de două săptămâni de la administrarea rapelului, care este perioada considerată de specialişti ca necesară pentru declanșarea răspunsului imun optim.

Noua variantă a virusului nu a produs niciun deces şi niciuna dintre aceste persoane nu a avut nevoie de spitalizare, însă Autoritatea britanică pentru Sănătate (UKHSA) avertizează că este încă prea devreme să concluzionăm că Omicron generează o boală cu simptome ușoare, având în vedere că este totuşi o tulpină apărută de prea puţin timp.

Omicron ar putea, teoretic, să treacă de anticorpii pe care îi avem în acest moment

În schimb, autorităţile sanitare din Marea Britanie au lansat o alertă Cod Roşu privind abilitatea teoretică a variantei Omicron. Având în vedere cele peste 30 de mutaţii, ea are şanse mari să păcălească anticorpii căpătați atât prin boală, cât și prin vaccinare.

Specialiștii se mai tem şi că noua tulpină ar putea reduce eficacitatea tratamentului cu anticorpi monoclonali folosit pentru bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2.