NATO nu va invita oficial Ucraina în alianță

Oficiali din țările NATO, mulți dintre ei vorbind sub protecția anonimatului, în contextul discuțiilor diplomatice sensibile, au declarat că există un consens între cei 31 de membri ai alianței că, în ciuda pledoariei din partea Kievului, NATO nu va adresa Ucrainei o invitație oficială de aderare la reuniunea din 11-12 iulie de la Vilnius, potrivit unor surse oficiale intervievate de Washington Post.

Țările membre NATO sunt blocate în negocieri pentru a determina următorii pași ai Ucrainei în vederea aderării la alianța occidentală. Statele membre se străduiesc să elimine diviziunile privind rapiditatea cu care Kievul ar trebui să fie adus sub scutul de securitate transatlantic într-un moment de ostilitate acută cu Rusia.

Discuțiile s-au intensificat în săptămânile dinaintea reuniunii președintelui Biden și a altor lideri NATO la Vilnius, în Lituania, pentru a cimenta planurile de consolidare a apărării împotriva Rusiei, care a răsturnat decenii de relativă stabilitate în Europa prin invazia Ucrainei din 2022.

Părerile sunt încă împărțite

Națiunile baltice și Republica Cehă susțin pași concreți care să definească calea spre aderare înainte de summit. Aceste țări susțin că Ucraina a îndurat destule suferințe pentru a-și câștiga locul, iar ezitarea nu ar face decât să-i dea putere dictatorului rus Vladimir Putin.

Franța, Germania și SUA preferă „o abordare mai lentă și mai prudentă”, potrivit articolului. Printre argumentele împotriva aderarea rapidă se numără prioritizarea sprijinului pe câmpul de luptă.

„Obiectivul de acum până la Vilnius este să ajungem la un acord care să arate unitate și sprijin tangibil pentru Ucraina, să mențină politica ușilor deschise și să demonstreze progresul spre aderare, respectând în același timp preocupările unor țări membre”, a declarat un diplomat britanic pentru sursa citată.

Volodimir Zelenski va participa la summit

La 21 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că președintele Volodimir Zelenski a acceptat invitația de a participa la summitul de la Vilnius. Înaintea vizitei, președintele ucrainean a cerut garanții de securitate din partea partenerilor internaționali, în timp ce ministrul de externe Dmitro Kuleba a solicitat accelerarea procesului de aderare la NATO.

„Summitul de la Vilnius nu va fi istoric”, a declarat ambasadorul Nataliia Galibarenko, șeful misiunii Ucrainei la NATO, „fără decizia privind viitorul Ucrainei în cadrul alianței”.

Președintele Vladimir Putin a invocat de mult timp includerea de către NATO a fostelor state sovietice, care a avut loc progresiv de la sfârșitul Războiului Rece, ca fiind o amenințare la adresa securității Rusiei.