Ultimul sondaj privind încrederea românilor arată o schimbare a acestora în preferințe. De asemenea, potrivit românilor, cele mai mari îngrijorări în ziua de azi sunt reprezentate de creșterile de prețuri, atât pentru alimente, cât și pentru utilități, precum energia electrica sau gazele naturale.
Potrivit ultimului sondaj Curs, românii și-au schimbat orientările politice în ultima vreme. Astfel, marea majoritate se pare că au încredere în Marcel Ciolacu, PSD și Biserică, iar la polul opus se află Florin Cîțu, Parlamentul României și PPU-SL, cărora românii nu le dau prea multe șanse.
De asemenea, sondajul mai arată că majoritatea românilor (79%) consideră că direcția în care România se îndreaptă este greșită.
Preferințele politice ale românilor
În privința celor mai credibile personaje politice, balanța se îndreaptă din nou spre PSD: Marcel Ciolacu – 27%, urmat de premierul Nicolae Ciucă – 22%. Pe ultimul loc se află fostul premier, Florin Cîțu, cu doar 9%, transmite Antena 3.
Klaus Iohannis i-a dezamăgit pe români și asta se vede din rezultatul sondajului. Românii nu mai au încredere în președintele României.
În cazul partidelor politice, dacă în prezent ar avea loc alegeri parlamentare, 38% dintre respondenți ar vota cu PSD, 19% cu PNL și 13% cu AUR. Pe ultimul loc se situează PPU-SL.
Legat de instituțiile care beneficiază de cea mai mare credibilitate în ochii românilor, biserica ocupă prima poziție cu 64%, urmată de armată (63%) și pompieri (61%). La coada clasamentului se află Parlamentul României, în care doar 10% din respondenți au încredere.
Cele mai mari îngrijorări
În ceea ce privește îngrijorările românilor din prezent, creșterea prețurilor la alimente ocupă prima poziție cu 71%. În continuare, creșterea prețurilor la electricitate și la gaze naturale sunt pe locul doi cu 53%, urmată de tulpina Omicron a COVID-19 cu 43%.
Situația politică din țară reprezintă un motiv de îngrijorare pentru doar 38% dintre românii
Legat de obiectivele Guvernului și care ar trebui să fie prioritățile sale, 54% consideră că ar trebui să fie reprezentate de creșterea pensiilor, alocațiilor și salariilor.