Uniunea Europeană vrea să autorizeze statele membre să interzică gazul rusesc

Lovitură cumplită pentru Rusia! Uniunea Europeană a elaborat o propunere legislativă prin care să autorizeze statele membre să interzică companiilor rusești și belaruse să rezerve capacitate pe conductele de gaze din blocul comunitar. Astfel, UE dorește să reducă și mai mult aportul de gaz rusesc, potrivit oilprice.com.

Propunerea va include, de asemenea, accesul la terminalele GNL din UE, arată un raport al Financial Times.

Sugestia a venit pe fondul apelurilor de a interzice importurile rusești de GNL, deși acestea au atins un record în 2023.

O sursă anonimă de la Bruxelles care a vorbit cu FT a declarat că legislația privind plutele permite companiilor europene care au contracte existente cu companii de gaze rusești sau belaruse să scape de obligațiile contractuale. Asta fără a fi nevoite să plătească penalitățile respective.

Documentul, văzut de FT, arată că membrilor UE li se va permite să „limiteze parțial sau, acolo unde este justificat, complet” accesul la infrastructură operatorilor de gaze din Rusia și Belarus „acolo unde este necesar pentru a-și proteja interesele esențiale de securitate”.

Livrările de gaze rusești către UE au scăzut față de anul trecut

Până acum, anul acesta, livrările rusești de gaze prin conducte către Uniunea Europeană au avut o tendință semnificativ mai mică de 2022. Potrivit VTB Bank din Rusia, media zilnică pentru acest an ar putea fi în scădere cu aproximativ 66% față de anul trecut. Totodată, ar fi o scădere de șase ori față de 2021, a mai spus banca, citată de Reuters.

Datele Eurostat citate de FT arată că importurile de gaze rusești în al treilea trimestru al acestui an au reprezentat 12% din total. Chiar dacă este substanțial mai mic decât cota de peste 40% pe care gazul rusesc o avea înainte de războiul din Ucraina, este încă o cantitate deloc neglijabilă.

Sâmbătă, pe 9 decembrie, Parlamentul European urmează să voteze noua legislație privind gazele. Ulterior, statele membre vor vota oficial. UE a stipulat că ar trebui să pună capăt tuturor importurilor de petrol, gaze și cărbune rusesc până în 2027.

UE ar putea aproba utilizarea activelor rusești înghețate

Săptămâna viitoare, Executivul Uniunii Europene urmează să aprobe un proiect de lege privind utilizarea veniturilor din activele ruseşti îngheţate în temeiul sancţiunilor. Îndoielile din Franţa, Germania şi Belgia înseamnă că Ucraina nu va primi însă banii prea curând, au spus oficiali şi surse diplomatice, potrivit Reuters.

Proiectul de lege este aşteptat pe 12 decembrie, cu două zile înainte de summitul final al celor 27 de lideri naţionali ai UE. Sunt în joc un ajutor bugetar şi militar de ordinul miliardelor, atât de necesar pentru Kiev, precum şi avansarea candidaturii de aderare a Ucrainei.

Însă perspectiva unui veto din partea Ungariei şi a certurilor bugetare între statele UE reduce mult şansele unui acord care să dea un impuls Ucrainei. Țara este epuizată din cauza luptei împotriva invaziei ruse.