Măsuri dure din 2024. Conform unei legi a noilor taxe, începând cu data de 1 iunie 2024, se introduce o nouă regulă. Persoanele fizice care nu pot justifica sursele veniturilor lor vor fi supuse unui impozit de 70%, înlocuind astfel cota actuală de 16%.
Această prevedere a fost introdusă în legislație și rămâne de văzut cum se va realiza efectiv această verificare. Vorbim de situația în care acele persoane nu sunt înregistrate în evidențele fiscale.
Tranzacțiile financiare ar putea fi monitorizate
Adrian Negrescu, analist financiar, a fost întrebat cum crede că se va realiza această verificare a persoanelor fizice. Asta, având în vedere dificultățile pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le-a întâmpinat în rezolvarea problemelor legate de marii evazioniști.
Analistul financiar a menționat posibilitatea monitorizării tranzacțiilor financiare.
În opinia sa, verificarea persoanelor fizice va fi realizată prin urmărirea tranzacțiilor financiare. Pe listă se află achizițiile de apartamente, mașini sau bunuri de lux. Acestea sunt indicii care ar putea conduce către persoanele care dețin averi nejustificate.
Provocare aproape imposibilă pentru un impozit de 70%
Analistul a spus că, în absența unei monitorizări complete a tuturor tranzacțiilor din economia românească, este dificil să identifici acele persoane care își ascund averile. Așadar, va fi o provocare aproape imposibilă să aplici un impozit de 70% pentru acele averi care sunt adesea ascunse nu doar în România, ci și în paradisuri fiscale.
Până acum, ANAF-ul a avut dificultăți în identificarea celor care obțin averi din evaziune fiscală. Negrescu a arătat că, în ultimii 15 ani, doar aproximativ 800 de persoane au fost vizate de Fisc. Sancțiunile primite au fost mai mult simbolice, fără a se recupera efectiv pierderile cauzate de neplata taxelor și impozitelor.
Digitalizarea e singura soluție
Pentru a detecta aceste persoane care acumulează proprietăți și bunuri de lux, dar declară venituri modeste, ar fi necesară o digitalizare extensivă a tuturor tranzacțiilor financiare din România.
„Noi până nu vom digitaliza practic tot ce înseamnă achiziție și tranzacție financiară în România, ne va fi dificil să descoperim într-adevăr pe cei care au zeci de apartamente sau zeci de terenuri sau cine știe ce mașini de lux și lucrează pe un salariu, să spunem, la stat. Sunt foarte multe persoane de acest gen”, a spus acesta la Antena 3 CNN.
Speranța, a susținut analistul, constă în implementarea facturii electronice. Se speră, astfel, cp începând cu 1 ianuarie se va produce o mai mare transparență în combaterea evaziunii fiscale. Astfel, a spus Negrescu, statul ar putea reuși, măcar parțial, să recupereze sumele pierdute, inclusiv din TVA-ul neplătit de către diverse companii.