Informații despre zăcămintele din România au fost trimise la Moscova. Acuzații de spionaj la Gazprom România

O anchetă DIICOT, SRI și SIE la subsidiara Gazprom în România a arătat că NIS Petrol a trimis informațiile respective la Moscova, dar nu și oficialilor români. Adunarea informațiilor a început în anul 2008 și a avut loc în zonele de lângă localitățile Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare.

NIS Petrol era obligată să transmită informațiile cu privire la rezervele de petrol și gaze din aceste zone autorităților din România, reprezentate prin ANMR, ca proprietar al acestor terenuri, numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Informațiile au fost trimise la Belgrad și de acolo acestea au fost trimise la Moscova, scrie Press Alert.

Astfel, potrivit sursei anterior citate, autoritățile române nu dețin nicio informație cu privire la descoperirile făcute de NIS Petrol.

În urma acestei întâmplări, procurorii au început cercetările pentru comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete deserviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice. Așadar, mai multe persoane urmează să ajungă la DIICOT Timișoare pentru audieri.

Au avut loc descinderi

Aceste informații au fost scoase la iveală după ce, luni dimineața, au avut loc descinderi la o serie de adrese care aparțineau NIS Petrol din București și Timișoara. Descinderile au avut loc și la domiciliile unor angajați ai companiei care ar fi suspecți de spionaj.

Surse DIICOT au precizat că s-au conturat suspiciuni potrivit cărora mai multe documente sensibile referitoare la calitatea solului au fost trimise prin terți către un serviciu străin din afara României.

Au fost puse sub acuzare 4 persoane

Luni seara, DIICOT a venit cu mai multe informații și spune că au avut loc 9 percheziții domiciliare în București și Timișoara. În urma acestora au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, în timp ce 8 persoane au fost conduse la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru a fi audiate.

Dintre persoanele care au fost duse la audieri, 4 au fost puse sub acuzare pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.

În comunicatul de presă respectiv se mai arată că angajații unei filiale a unei companii multinaționale au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului și a procedurilor impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale.