Iulian Iancu, președintele Comitetului Roman- World Energy Council a vorbit despre evoluția prețurilor din România, dar și despre impactul acestora asupra companiilor din țară.

Potrivit acestuia, doar săptămâna trecută, 20.000 de companii s-au închis și există posibilitatea ca procesul să continue în contextul în care este imposibil ca anumite companii să facă față valului de prețuri fără precedent.

Totodată, el a mai adăugat că unele firme sunt disperate în contextul în care există mai multe contracte la export, cu valori deja încheiate, dar care nu pot fi onorate.

”20.000 de companii s-au închis săptămâna trecută. Cifra este şocantă. Sunt firme disperate pentru că au contracte la export încheiate cu valori încheiate anterior şi nu le mai pot onora şi atunci sunt în imposibilitatea să mai facă faţă”, a spus Iulian Iancu, președintele Comitetului Roman- World Energy Council, joi seară, la Antena 3.

În acest context, Iulian Iancu recomandă un plan de criză. Acesta a subliniat faptul că furtuna de prețuri mari va ține toată iarna și nu se va opri prea curând, iar rezultatele vor fi dezastruoase.

„Acest proces va continua pentru că este aproape imposibil să faci faţă la aceste preţuri. Trebuie de urgenţă făcut un plan de criză. Noi suntem într-o criză fără precedent. Suntem în faţa unei furtuni care va ţine toată iarna (…). Ca să ne pregătim ne trebuie o autoritate naţională pentru situaţiile de criză de acest gen”, a mai spus Iulian Iancu, la emisiunea „Subiectiv”.

Cum poate rezolva Guvernul situția

Totodată, președintele Comitetului Roman- World Energy Council a prezentat și o soluție având în vedere gravitatea situației. Potrivit acestuia, Guvernul poate pune un preț reglementat pentru o perioadă minimă de șase luni, adică să înghețe prețul la o valore suportabilă, în beneficiul companiilor.

El a adăugat că într-adevăr, măsura este una radicală și totodată o ”asumare politică de mare curaj”, însă nu este imposibil de realizat, având în vedere beneficiile pentru economie și populație.

„Este soluţie de ieşire din această situaţie. Imediat Guvernul pune capac şi pune preţ reglementat pe perioadă de şase luni minim. Să îngheţe preţul la o valoare suportabilă (…). Este o măsură radicală, este o întoarcere din piaţa liberă pentru şase luni de zile.

E o asumare politică de mare curaj, dar se poate. Şi ajută şi populaţia şi economia”, a mai spus Iulian Iancu despre criza din energie.