Din păcate, este adevărat. Românii cu credite la bancă au primit o veste care nu i-a bucurat absolut deloc. Mai mult, s-a întâmplat chiar în prima zi din 2023.
De la 1 ianuarie 2023, valoarea indicelui IRCC a crescut de la 4,06% la 5,71%, ceea ce înseamnă că vor crește și ratele la credite.
Românii au început deja să primească informări de la bănci
Băncile i-au anunțat pe români în legătură cu acest lucru chiar în ziua de Anul Nou. Ramona Ioana Bruynseels a publicat pe rețelele sociale mesajele primite de români pe i ianuarie 2023.
Aceasta s-a plâns de lipsa de empatie și corectitudine a băncilor care și-au anunțat clienții de majorarea ratelor la credit într-o asemenea zi. Totodată, le-a spus românilor care se află în această situație cum să procedeze.
”În stil austriac!
Îmi scriu clienți ai BCR, că azi, 1 ianuarie, duminică, început de an, primesc mesaje prin care li se comunică mărirea ratelor de credit. Am rămas mască. Câtă lipsă de respect și empatie să ai să comunici așa ceva azi și, mai ales, în acest fel atât de…steril (sau ar trebui să spun steril?)?
Domnilor bancheri, din ce îmi amintesc eu de pe vremuri, clienții trebuie tratați corect. Este corect și moral un astfel de mesaj, trimis azi?
Măcar puteați pune la sfârșitul mesajului invitația că, dacă există probleme, clienții sunt așteptați la o discuție pentru identificarea unei soluții.
Dragii mei, cei care ați ajuns la capătul puterilor și nu aveți cum să plătiți ratele mărite, cereți întâlnire cu banca prin care solicitați extinderea duratei creditului (chiar dacă personal nu îmi place ideea din mai multe considerente). Iar dacă sunteți mulți în această situație, poate mergem cu o propunere legislativă în acest sens.
Mă voi implica personal să vă ajut pe aceia dintre voi care întâmpinați dificultăți sau refuzuri nejustificate din partea băncii.
Va rog să îmi scrieți aici sau in mesaje private.”, a scris Ramona Ioana Bruynseels pe Facebook.
IRCC va continua să crească
Din păcate, aceasta nu este singura veste proastă. Din luna aprilie, indicele IRCC va trece de pragul de 6% și se va apropia foarte multe de indicele ROBOR, care a scăzut în ultima vreme şi încheie anul cu valoarea de 7,57% (ROBOR la trei luni), 7,81% (ROBOR la şase luni) şi 8,09% (ROBOR la 12 luni).
La începutul lunii decembrie, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, declara că în România nu sunt foarte multe credite, iar dobânda este mică.
„Din păcate, avem foarte puţine credite în România, la această oră credite active sunt 2,1 milioane, dintre care numai vreo 550.000 sunt credite ipotecare, credite mari, pe case. Între aceste credite ipotecare, o parte sunt cu dobânzi fixe, o altă parte sunt cu IRCC. IRCC-ul e de 4%. Dobândă foarte mică la această oră.
Şi dintre cei 500.000, mai sunt vreo 200.000 care sunt cu credite pe ROBOR. (…) Ei bine, această mică comunitate face cea mai mare gălăgie că li se scumpeşte rata.
Păi, dacă rata băncii este 6,75% la această oră şi inflaţia este aproape 15 şi ceva la sută, deci 15,33% inflaţie şi 6,75% rata lor, n-au de ce să strige. Mai ales că ei reprezintă şi partea înstărită a societăţii. Pentru că ştiţi cum e banca, îţi dă umbrela când e soare şi ţi-o ia când plouă.
Pentru că mai departe, dacă vrei credit, banca zice întâi fă soare pe uliţa ta, rezolvă-ţi lucrurile şi pe urmă vii la mine şi-ţi dau credit. Băncile nu dau credite decât oamenilor înstăriţi. Ei bine, tocmai aceşti oameni înstăriţi fac cea mai mare gălăgie în legătură cu scumpirea ratei la credit”, spunea acesta.