Românii care au rate la bănci nu mai au parte deloc de zile liniştite. Indicele ROBOR la trei luni creşte tot mai mult, de la zi la zi. O valoare atât de ridicată ca cea de astăzi, 21 iulie, a mai fost înregistrată doar în urmă cu 12 ani, indică datele oficiale ale BNR.
O nouă veste teribilă pentru românii cu credite la bănci!
Indicele ROBOR la 3 luni îşi continuă creşterea! Un nivel atât de ridicat nu a mai fost atins de 12 ani
Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou joi, 21 iulie.
Indicele folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei a crescut de la 7,18%, cât era în şedinţa precedentă, până la 7,21%, indică datele prezentate de Banca Naţională a României (BNR).
O cotaţie atât de ridicată a ROBOR la trei luni nu a mai fost înregistrată din 9 iulie 2010.
Reamintim că indicele ROBOR la trei luni era de numai 1,98% la începutul anului 2021, apoi 3,02% la începutul lui 2022. În luna martie a acestui an, indicele era de 4,25%, potrivit BNR.
Creşterea accelerată a început odată cu debutul invaziei din Ucraina, din data de 24 februarie.
Indicii ROBOR la 6 şi 12 luni au crescut şi ei astăzi
Indicele ROBOR la şase luni a crescut şi el astăzi, 21 iulie. Faţă de şedinţa precedentă, când era cotat la 7,34%, indicele ROBOR la şase luni, este astăzi de 7,38%.
Indicele ROBOR la şase luni este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut astăzi de la 7,45% până la 7,51%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.