Va fi nevoie de ani pentru ca Rusia să-și refacă stocurile, potrivit Centrului de Studii Strategice și Internaționale din Washington, citat de Daily Mail. De fapt, Putin va avea de dus o luptă dificilă în Donbas pentru că „stocurile vitale scad”, a declarat analistul Mark Cancian pentru The Times.
Kievul estimează că forțele sale au ucis până acum 22.400 de soldați ruși
Analistul militar Henry Boyd de la Institutul Internațional de Studii Strategice susține că Putin încă mai poate recurge la rezerve considerabile, datând din epoca sovietică. Dar majoritatea soldaților ruși ar putea să nu le folosească a adăugat el.
„Au păstrat și acum un număr mare de tancuri, vehicule blindate și artilerie din epoca sovietică. Dar există semne de întrebare dacă vor avea oameni care să conducă vehiculele și, dacă o fac, dacă au suficientă pregătire”, a menționat acesta.
Rusia a subestimat incalificabil forța necesară atacării Ucrainei
Armata terestră a Rusiei este formată din 280.000 de soldați activi cu normă întreagă, comparativ cu cei 125.600 de soldați ai Ucrainei.
Dar numărul de soldați ruși necesari pentru a pune mâna pe toată Ucraina și a controla întreaga populație ar trebui să fie undeva la 1 milion, potrivit lui Michael Clarke, profesor la Departamentul de Studii de Război din Londra. Acest lucru sugerează că Rusia a subestimat incalificabil forța necesară atacării vecinului.
Numărul mare de recruți ucraineni, armamentul de înaltă tehnologie trimis de țările NATO și eșecurile strategice ale Rusiei au contribuit la întoarcerea curentului în favoarea Kievului.
Donbasul va fi o nucă greu de spart de ruși
Aceste vești proaste pentru Moscova vin în timp ce Rusia își continuă ofensiva spre estul Ucrainei, unde a înregistrat mai multe succese militar decât în altă parte a țării.
Dar un oficial militar de rang înalt din Marea Britanie, James Heappey, a avertizat că „Donbasul va fi o nucă greu de spart de ruși”. Acesta a mai spus că e dreptul Ucrainei de a ataca ținte în interiorul Rusiei folosind echipamente de fabricație britanică.
„Este absolut legitim ca Ucraina să vizeze ținte din Rusia pentru a perturba logistica rusă care, dacă nu ar fi atacată, ar contribui în mod direct la măcelurile de pe pământul ucrainean”, a afirmat J.ames Heappey.
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a cerut țărilor occidentale să furnizeze Ucrainei avioane de luptă și armament greu, conform unui comunicat de presă al ministerului de Externe de la Londra.
„Nu putem să ne mulțumim cu situația actuală, soarta Ucrainei încă atârnă în balanță”, a declarat Truss.
Armata ucraineană păstrează controlul asupra celei mai mari părți din spațiul aerian al țării, activitatea aeriană rusă concentrându-se în principal pe zonele de sud și est, a anunțat și Ministerul Britanic al Apărării.
Ucrainenii anunță pierderea „unor orașe și sate”, în urma ofensivei din Donbas
Între timp, forțele armate ucrainene au recunoscut pierderea „unor orașe și sate”, în urma ofensivei forțelor ruse în Donbas și estul Ucrainei. Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Zaricine din regiunea Donețk, și au început să atace localitatea învecinată Iampil.
Ofensiva Rusiei se concentrează asupra zonelor Severodonețk, Popasna și Kurahiv. Rușii au preluat deja controlul localității Novotoșkivske și încearcă să preseze spre vest.
Lupte grele au loc pe trei fronturi, în timp ce trupele ruse beneficiază de întăriri provenite de la baze aflate în Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei ucraienene.