Veste proastă pentru Simona Halep! Compania canadiană care a produs suplimentul contaminat cu Roxadustat și-a exprimat punctul de vedere, după ce românca a cerut despăgubiri.

Din păcate, firma a transmis, neoficial, dar prin intermediul surselor in presă, că sportiva din Constanța nu va vedea niciun ban.

Veste proastă pentru Simona Halep! Compania canadiană nu îi va oferi despăgubiri

Simona Halep, suspendată din tenis pe o perioadă de patru ani, a dat în judecată compania Schinoussa Superfood, în speranța că va recupera banii pierduți în urma scandalului de dopaj.

Firma canadiană aduce însă un argument solid pentru care refuză să îi plătească despăgubiri româncei: tribunalul Sport Resolutions a stabilit că Roxadustatul găsit în corpul său nu putea proveni doar din suplimentul KETO MCT.

„Compania în cauză, Schinoussa Superfood, cu sediul în Canada, nu a făcut încă comentarii despre proces. Însă, a transmis că, în timpul procesului, instanța a acceptat afirmațiile lui Halep că a luat suplimente contaminate, dar cantitatea găsită nu ar fi putut proveni din doza ei de supliment.

Suspiciuni suplimentare cu privire la neregulile sale din pașaportul biologic nu au făcut decât să întărească decizia instanței de a o suspenda pe jucătoare”, notează Tennis Infinity.

Simona Halep spera să obțină aproximativ 10 milioane de dolari despăgubiri dând în judecată compania canadiană. Însă Daniel Eichner, președintele Laboratorului de testare a cercetării și medicinii sportive acreditat de WADA din Salt Lake City, a adus contraargumente puternice privind concentrația de Roxadustat din corpul româncei.

Potrivit acestuia, tenismena trebuia să consume 900 de doze de KETO MCT (de câte 10 grame, atât cât susține că a luat în fiecare din cele 5 zile), pentru ca în corpul ei să ajungă concentrația de Roxadustat reieșită la testul anti-doping.

Constănțeanca ar mai putea însă intenta un proces companiei canadiene după ce va primi un răspuns (favorabil) din partea TAS.

Simona Halep
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se va desfășura procesul la TAS

În acest context, amintim că reprezentanții Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD) au explicat cum se va desfășura judecata procesului.

Aceștia au arătat că decizia poate fi contestată în integralitate sau parţial.

Potrivit Regulamentului de Arbitraj Anti-Doping al TAS, coroborat cu prevederile Codului TAS (Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne) şi jurisprudența acestuia, obiectul apelului poate fi anularea totală sau parțială a unei decizii.

„De asemenea, conform codului TAS, completul de arbitri (sau Arbitrul Unic) are competența de a judeca de novo în fapt şi în drept, ceea ce presupune o judecată devolutivă, la fel ca în calea de atac a apelului din dreptul civil român.

Arbitrii TAS pot pronunța o hotărâre prin care poate să înlocuiască decizia atacată sau să anuleze decizia şi să trimită spre rejudecare instanței de fond”, explicat cei de la ANAD, pentru Antena 3 CNN.

Președintele de complet poate solicita, din oficiu sau la solicitarea părților, administrarea de noi probe. E vorba de martori, înscrisuri, expertize etc. El poate, după caz, să considere suficiente probele existente.

Este vorba de cele administrate deja în fața tribunalului care a pronunțat decizia atacată. dacă se întâmplă asta, el poate să se pronunțe doar în baza acestora. Se adaugă audierea la TAS.