Ungaria va da o lovitură economică puternică României, chiar în această seară, totul pentru că ţara noastră nu-şi mai poate asigura singură necesarul, astfel că apelează la importuri costisitoare.
În această seară, la ora 20:00, România va importa energie electrică la valoarea maximă permisă de liniile de interconexiune cu Ungaria, la un preț cu 58% mai mare decât cel de pe piața ungară. De altfel, de-a lungul întregii zile de astăzi, România importă energie electrică din Ungaria, exporturile fiind zero. La acea oră, prețul spot din România este de 90,8 de euro/MWh, cel din Ungaria de 56,9 euro, cel din Cehia de 47,9 euro, la fel ca și cel din Slovacia, potrivit e-nergia.ro.
Piața spot din România este cuplată, prin preț, cu cele din Ungaria, Slovacia și Cehia. Însă, dacă este ceva obișnuit ca prețurile din Slovacia și Cehia să fie constant mai mici decât cele din România, având în vedere că sunt conectate și la piețele occidentale, unde prețurile spot pot fi de multe ori mai mici, o diferenţă atât de mare a prețurilor orare de închidere ale piețelor spot , mai ales în ore de vârf, nu se întâlnea foarte des.
O primă cauză pentru care s-a ajuns în această situaţie ar fi că România nu își mai poate asigura necesarul de electricitate din surse interne, în vârf de consum, astfel că se recurge la importuri. În acest an, după o lungă perioadă, România ar putea fi importator net de energie electrică, la nivelul celor 12 luni. Pe de altă parte, chiar dacă ar mai exista disponibilitate, este posibil ca prețurile să fie mai mari decât cele ale energiei aduse din sau prin rețeaua ungară. În plus, ar putea fi vorba și despre comportamentul unor furnizori care, în unele momente, trebuie să intre la cumpărare pe piața spot pentru că nu aveau contractată energia din timp, pe contracte la termen, pentru clienții lor. Iar dacă sunt ordine de cumpărare pentru cantități mari, este evident că prețurile cresc.
Potrivit datelor INS, consumul final de energie electrică în primele şapte luni ale anului în curs a fost de 32,556 miliarde de kWh, cu 0,3% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2018, în condiţiile în care iluminatul public a înregistrat o creştere cu 12,5%, iar consumul populaţiei a urcat cu 19,4%. Exportul de energie electrică a scăzut cu aproape 32% în primele şapte luni ale anului, la 2,37 miliarde kWh, în timp ce importurile au crescut cu 45%, la 2,13 miliarde kWh.