Vestea a zburat imediat peste Ocean, grație agenției Associated Press, a  cărei relatare a fost preluată imediat de site-urile publicațiilor și televiziunilor americane. Decizia guvernului este văzută ca o lovitură dată anilor de eforturi pentru întărirea luptei anticorupție.
 
Sunt cuvinte destul de dure folosite pentru a cataloga deciziile luate marți seară în şedinţa de guvern. O lovitură dată unui efort de lungă durată pentru a combate corupţia – scrie al doilea cel mai citit cotidian american, The New York Times.
 
New York Times: „Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care dezincriminează abuzul în serviciu şi a dat, astfel, o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în această ţară est-europeană. Măsura a scos în stradă oameni în mai multe oraşe, iar în faţa sediului Guvernului ei au reproşat Executivului că a aprobat ordonanţa noaptea, asemenea hoţilor”.
 
Decizia a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie. Materialul notează, de asemenea, că imediat după ce guvernul a luat această decizie oamenii au ieșit în stradă și au numit PSD „ciuma roșie”.
 
La rândul său, The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară.
 
Agenția France-Presse îl citează pe președintele Iohannis, care a declarat că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură dură din partea dușmanilor justiției. Agenția de știri vorbește și despre protestele de amploare din mai multe orașe importante ale țării, dar și despre avertismentul din raportul MCV, care atrăgea atenția asupra oricăror încercări de a slăbi lupta împotriva corupției. Decizia guvernului este menită să-l scape de proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea, arată AFP, care menționează și poziția DLAF, organismul guvernamental care asigură legătura cu Oficiul antifraudă al UE.
 
Reuters vede, la rândul său, decizia guvernului drept „cel mai mare pas înapoi” în privința reformelor anticorupție care s-au făcut de zece ani în România. Peste 10.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, în ciuda gerului, și alți câțiva mii au manifestant în diverse orașe din România, notează Reuters. „Hoților”, „Trădătorilor” au strigat manifestanții, care au cerut și demisia Guvernului.
 

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marţi spre miercuri.

În textul ordonanţei de urgenţă se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

'Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă', se arată în documentul citat.

Ordonanţa de urgenţă mai prevede că aceste dispoziţii nu se aplică 'în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative'.

Referitor la infracţiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabileşte că aceasta nu se pedepseşte dacă este săvârşită 'de un membru al familiei sau afin până la gradul II', dar nici 'în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative'.

Prin ordonanţa de urgenţă este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancţiona infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracţiunii sunt 'persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură'. În noua formă, alineatul prevede că 'fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică'.

În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

'Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, (…) am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament', a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Întrebat în ce mod modifică această ordonanţă infracţiunea de abuz în serviciu, Iordache a răspuns: 'Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii'.

Ministrul Justiţiei a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancţionat penal.

'Nu este sancţionat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal. Asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum. Ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanţa putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitaţi în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro şi atunci, în aceste condiţii, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu… Nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii', a precizat Iordache.

Ministrul Justiţiei a mai spus că în OUG sunt modificări şi în ceea ce priveşte instituţia denunţătorului.

'Este făcută o modificare şi o mai mare clarificare, astfel încât în şase luni de zile faptele rămân, pentru că aici era problema, dacă faptele rămân sau nu rămân. Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni', a adăugat Iordache.