Producătorilor de energie regenerabilă li s-ar fi cuvenit, în primele zece luni ale anului, un număr total de 6,633 milioane de certificate verzi. Însă, de la 1 iulie 2013, a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă prin care o parte din certificatele verzi se amână pentru perioada 2017 – 2020.
Astfel, din iulie şi până la finele lunii octombrie, investitorilor din acest sector li s-a amânat acordarea a peste 1,6 milioane de certificate verzi: 1.047.496 milioane pentru energia eoliană, 449.982 pentru producătorii de energie fotovoltaică şi 120.294 de certificate verzi pentru investitorii din sectorul microhidrocentralelor.
Prin urmare, producătorii din sectorul eolian au primi în primele zece luni 5,5 milioane de certificate verzi, investitorii din fotovoltaic – 2,004 milioane de certificate, 2,2 milioane de certificate au primit cei din industria microhidrocentralelor şi aproape 580.000 de certificate au fost acordate celor care utilizează biomasa.
Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie, de 3.670 de MW, cu 60% mai mare decât era la începutul acestui an, când în sistem figurau 2.334 de MW.
Cel mai mare avans l-au avut panourile fotovoltaice, care au ajuns la 656 de MW, faţă de doar 49 de MW la începutul acestui an.
Şi la eoliene a fost un salt mare, la 2.459 de MW, faţă de 1.822 de MW în ianuarie.
Mai sunt în funcţiune microhidrocentrale de 501 MW şi centrale pe biomasă de 53 de MW.
În 2013 a fost instalată această capacitate-record, întrucât este ultimul an când producătorii de energie verde mai beneficiază de schema de sprijin în forma actuală.
Subvenţiile pentru producătorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic începând de anul viitor, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, la începutul acestei luni.
De anul viitor, producătorii noi de energie eoliană vor primi 1,5 certificate pe MWh, faţă de două, cât primeau până acum, iar cei din sectorul fotovoltaic, doar trei certificate, faţă de şase. În cazul microhidrocentralelor, numărul certificatelor va scădea de la 3 la 2,3 certificate pe MWh.
Lovitură dată producătorilor de energie curată. Peste 1,6 milioane de certificate verzi, amânate cu până la 6 ani
18 decembrie 2013, 14:34
Ultima modificare în 18 decembrie 2013, 16:34
Peste 1,6 milioane de certificate verzi pe care ar fi trebuit să le primească producătorii de energie regenerabilă în perioada iulie - octombrie 2013 au fost amânate pentru perioada 2017 - 2020, potrivit datelor Transelectrica.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- EXCLUSIV Unde se duc afacerile când mor proprietarii
- Cum sunt impozitaţi profesioniştii în România
- Banca Mondială a primit 52 de miliarde de dolari pentru sprijinirea celor mai sărace ţări
- Niţulescu: Comasarea MŢR cu Muzeul Satului ar elimina din viaţa Capitalei un loc ce are o semnificaţie aparte
- Negocierile de aderare a Serbiei la UE vor începe oficial la 21 ianuarie
- Victor Ponta: Mâine propunem un interimar la TVR. Vom da o Ordonanţă de Urgenţă
- Britanicii care astăzi au 40-50 de ani vor fi pensionari mai săraci decât părinţii lor
- Mercedes se aşteaptă la o producţie record de 1,49 milioane autovehicule în 2013
- Rusia va investi 15 miliarde de dolari în Ucraina şi reduce preţul la gazele livrate fostei republici sovietice
- Republica Moldova a lansat brandul naţional al vinurilor