Dar, din nefericire, am putea afla asta în curând, spun ziariştii de la Business Week. Iar soarta euro ar putea fi decisă de un împrumut pe jumătate involuntar şi ascuns, de jumătate de trilion de euro, care ar putea să nu mai fie onorat niciodată. Astfel, familia băncilor centrale europene apare aici ca o familie dezorganizată, fără reguli clare şi în care dezordinea financiară este la ea acasă.
Cifrele reale ale împrumuturilor nu se cunosc, nu vorbeşte nimeni despre ele, dar bilanţurile contabile nu arată deloc bine. Termenul cheie aici este Target2, care a ieşit în evidenţă la summit-ul de la Bruxelles. Aceasta este denumirea sistemului de plată interbancar al Băncii Centrale Europene, care, înainte de criză, era doar un instrument financiar lipsit de importanţă majoră.
500.000.000.000 de euro
Iar acum se pare că Bundesbank ar fi împrumutat BCE, în mod automat, în baza acestui program, aproape 500 de miliarde de euro. Scopul împrumutului a fost acela de a balansa împrumuturile majore făcute de către băncile centrale din ţările cu probleme ale Europei: Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, Italia şi chiar Franţa. Tehnic vorbind sunt împrumuturi potenţiale, nu unele propriu-zise. Pentru a fi găsite, trebuie citite cu atenţie notele de subsol ale rapoartelor celor 17 bănci centrale din zona euro.
Există riscul ca, dacă zona euro se sparge în multe bucăţi, Germania să piardă întreaga sumă. Suma este cu 60% mai mare decât bugetul federal anual şi chiar mai mare decât împrumuturile acordate Fondului European de Stabilitate Financiară.
"Dacă zona euro se sparge, întregul împrumut este sub risc. Aceasta ar fi cea mai mare ameninţare care ar forţa Germania să rămână în zona euro", a afirmat Hans-Werner Sinn, preşedintele companiei de research Ifo Institute din Munchen.
Nimeni nu a creat Target2 pentru a transforma Germania în creditor. Când a fost lansat, în 2007, ca succesor al lui Target, era un sistem de tranzacţionare relativ banal. La început, Germania a fost şi debitor în cadrul acestui sistem: avea de încasat 31 de miliarde de euro în 2001.