Pentru a ajunge la şefia DNA, Adina Florea trebuie să primească avizul CSM, care oricum e consultativ, dar trebuie bifat ca procedură. Decizia finală o va lua Iohannis, care va trebui să împace din nou constrângerile juridice cu exigenţele propriului electorat. Legea în baza căreia se va face numirea – care a diminuat consistent rolul preşedintelui – e pe masa CCR şi e foarte probabil să intre în vigoare fix înainte ca Iohannis să ia o decizie, conform adevarul.ro.

Numirea procurorului-şef al DNA se face în baza Legii 303/2004, privind statul judecătorilor şi procurilor. E una dintre cele trei legi ale Justiţiei modificate de majoritatea PSD-ALDE anul trecut, dar care n-a intrat încă în vigoare, fiind contestată de Opoziţie la CCR şi retrimisă de Iohannis în Parlament pentru reexaminare.

Legea 303/2004, în forma ei actuală, îi oferă preşedintelui dreptul de a refuza de câte ori doreşte propunerile venite de la Ministerul Justiţiei pentru şefia DNA. Aşadar, conform legii actuale, şeful statului o poate respinge pe Adina Florea, o propunere contestată vehement în mediul online, în special de susţinătorii lui Iohannis.

Numai că legea actuală, care îi lasă preşedintelui puteri nemărginite de refuz, are mari şanse să nu mai fie în vigoare la sfârşitul lunii, deci peste câteva zile. Aşa cum aminteam mai sus, PSD a ciuntit Legea 303/2004 în Parlament, lăsându-i lui Iohannis dreptul de a refuza doar o singură dată propunerea pentru şefia DNA. În acest moment, legea se află pe masa CCR, care o va judeca pe 18 septembrie. Foarte probabil, CCR va decide că modificarea operată de PSD e constituţională. De ce? Pentru că CCR a mai analizat această lege în urma unor contestaţii făcute de PNL şi USR, pe care le-a respins. Dacă CCR va consfinţi că Iohannis poate refuza doar o singură dată propunerea venită de la ministrul Justiţiei, şeful statului are la dispoziţie 10 zile să promulge noua formă a legii. Aşadar, noile prevederi vor intra în vigoare la sfârşitul lunii septembrie.

Pe 6 septembrie, Ministerul Justiţiei anunţa că Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, este propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a ocupa funcţia de şef al DNA.

 

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi seară că, indiferent de avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la propunerea Adinei Florea pentru funcţia de procuror-şef al DNA, va continua procedura.

„Procurorii din CSM nu vor primi, să zicem aşa, foarte favorabilă afirmaţia mea, dar, indiferent de avizul dânşilor, voi continua procedura şi voi trimite la preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) candidatura doamnei procuror (Adina Florea – n.r.). Pentru că, repet, este un aviz consultativ”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

El a adăugat că are convingerea că avizul Secţiei pentru procurori va fi unul negativ.

„Aştept momentul când doamna procuror va fi audiată. Procedural voi fi prezent şi voi susţine candidatura dânsei. Aştept ca dânşii (membri Secţiei pentru procurori – n.r.) să delibereze şi să ia decizia, să dea avizul cel mai adecvat situaţiei în care doamna procuror se va prezenta. Personal, cred cu toată convingerea de astăzi că avizul va fi unul negativ, dar eu, imediat ce îl primesc, trimit la preşedinte candidatura doamnei procuror”, a spus Toader.

Cu privire la propunerea Adinei Florea la şefia DNA, Toader a arătat că aceasta a convins Comisia prin experienţa profesională şi modul în care a expus „bunele şi mai puţin bunele DNA-ului”.