Un cetățean român a fost înștiințat că prețul gazelor se va scumpi de zece ori de la 1 noiembrie, ceea ce înseamnă că un megawatt va costa 1190 de lei. Tariful pe care aceeași persoană l-a plătit anul trecut a fost de 119 lei. Cu toate acestea, Parlamentul a adoptat pachetul de compensații pentru gaze și energie electrică. În mod normal, românii ar urma sa plătească facturi mai mici în perioada următoare.
Un om a fost înștiințat că prețul gazelor se va scumpi de zece ori de la 1 noiembrie, ceea ce înseamnă că un megawatt va costa 1190 de lei. Tariful pe care aceeași persoană l-a plătit anul trecut a fost de 119 lei, transmite Antena 3.
În Parlament, a fost adoptat pachetul de compensații pentru gaze și energie electrică. Așadar, românii ar urma sa plătească facturi mai mici cu câteva zeci de lei. Legea a fost adoptată cu 285 de voturi pentru din 287 de prezenți.
Începând cu data de 1 noiembrie, peste 15 milioane de români ar trebui să beneficieze de aceste măsuri.
Adoptarea acestei măsuri va face ca prețul energiei electrice să fie, timp de 6 luni, la același nivel cu cel din anul 2020, în aceeași perioadă. Este vorba de un preț de 1 leu/kWh/oră plafonat la 0,85 de bani/kWh/oră. Prețul gazelor naturale va ajunge undeva la 0,25 de bani/kWh/oră.
Proiectul a fost amendat de Senat, care a majorat sumele plătite de la bugetul de stat pentru consumatorii casnici, plafonarea prețului pentru aceștia, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuției de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru consumatorii noncasnici.
De asemenea, Virgil Popescu, ministrul Energiei a declarat că piața se va calma, iar furnizorii vor avea timp să se organizeze.
Ajutorul pentru consumatorii vulnerabili
Persoanele care intră în categoria „consumatori vulnerabili” vor putea beneficia de următoarele ajutoare, potrivit legii:
– ajutor pentru încălzirea locuinţei;
– ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
– ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
– ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.