Adoptarea de către Parlament a noii Legi a pensiilor presupune riscuri de sustenabilitate în ceea ce privește finanţele publice, conform Comisiei Europene. Anul acesta în septembrie punctul de pensie ar urma să crească cu 15%, iar septembrie anul viitor cu 40%
„Legea pensiilor va schimba anumiţi indici folosiţi pentru calcularea beneficiilor. În particular, valoarea punctului de pensie urmează să crească deoarece indexarea pensiilor actuale nu va converge către preţuri ci va rămâne permanent compusă din preţuri şi salarii. În plus, perioada de contribuţie utilizată pentru calculul unei pensii va fi redusă, ceea ce va conduce la o majorare a cheltuielilor cu pensiile noi”, precizează sursa citată.
Comisia Europeană mai atrage atenția asupra faptului că vârsta de pensionare din România este apropiată de media Uniunii Europene, însă vârsta de pensionare a femeilor și bărbaților nu este egalizată.
De asemenea, conform CE, mai multe măsuri adoptate anul trecut au afectat fondurile de pensii pe Pilonul II.
„ASF a redus cota percepută din valoarea contribuţiilor brute încasate de administratorii Pilonului II
Cerinţele de capital minim pentru companiile de administrare a fondurilor din Pilonul II de pensii au fost majorate semnificativ, generând riscul ieşirii de pe piaţa românească a administratorilor de fonduri. Aceasta ar fi putut avea implicaţii negative asupra dezvoltării pieţei locale de capital şi a investitorilor instituţionali, privând economia de o sursă de investiţii pe termen lung atât de necesară”, menţionează raportul citat.
„Mai mult, slăbirea sau desfiinţarea Pilonului II va genera un venit mai puţin diversificat la pensie şi va expune pensiile la riscuri mai mari politice şi demografice”, menţionează CE.