Armata turcă a anunţat, vineri noaptea, că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea în ţară, relatează agenţia de presă Dogan, în timp ce liderii politici au dezminţit informaţia că ar fi avut loc o lovitură de stat şi susţin că menţin puterea, transmite DPA. Desfăşurări masive ale forţelor armate au avut loc la Ankara şi Istanbul, atât la sol, cât şi în aer. Există informaţii conform cărora la Ankara au fost trase focuri de armă. Armata a anunţat că a preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul, potrivit agenţiei Dogan, după închiderea parţială a celor două poduri de peste strâmtoarea Bosfor.
Preşedintele american Barack Obama a fost informat vineri despre ceea ce Casa Albă a numit "situaţia în desfăşurare" din Turcia, partener NATO şi un aliat al SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic, relatează Reuters şi AFP.
Armata Turciei a anunţat vineri că a preluat puterea, dar prim-ministrul ţării susţine că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată.
"Echipa de securitate naţională a preşedintelui l-a informat despre evoluţia situaţiei din Turcia", a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA. "Preşedintele va continua să fie informat regulat", a adăugat el.
Secretarul american de stat, John Kerry, a declarat că este la curent cu tentativa de lovitură de stat din Turcia şi speră că în această ţară va fi "pace şi stabilitate", transmite agenţia EFE.
"Am văzut informaţiile, dar deocamdată nu am mai multe detalii. Sper că va fi pace, stabilitate şi continuitate în Turcia, dar nu am nimic de adăugat cu privire la ceea ce se întâmplă chiar acum", a spus Kerry, aflat în vizită la Moscova.
Departamentul american de Stat a cerut cetăţenilor americani aflaţi în Turcia să caute un loc de refugiu şi să rămână în spaţii închise. Ambasada SUA la Ankara a confirmat că s-au auzit focuri de armă în capitala turcă.
Rusia este 'extrem de îngrijorată' de situaţia din Turcia, a declarat în noaptea de vineri spre sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că preşedintele Vladimir Putin este informat constant cu privire la evoluţia situaţiei, informează AFP şi Reuters.
"Rusia este extrem de îngrijorată de informaţiile provenind din Turcia" şi Vladimir Putin este "informat constant prin canalele diplomatice şi serviciile de informaţii", a declarat Dmitri Peskov jurnaliştilor.
El a adăugat că prioritatea este să se asigure siguranţa cetăţenilor ruşi aflaţi în Turcia şi ministerele ruse au primit instrucţiuni să îi ajute pe cetăţenii ruşi să se întoarcă acasă cu prima ocazie.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a lansat un apel la evitarea 'oricărei confruntări mortale' în Turcia, unde vineri seară era în desfăşurare o tentativă de lovitură de stat, transmite AFP.
"Problemele Turciei trebuie să fie rezolvate cu respectarea Constituţiei", a spus şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat al SUA, John Kerry.
Ministerul britanic de Externe anunţă că este îngrijorat de evenimentele "în desfăşurare la Ankara şi Istanbul". Cetăţenii britanici sunt sfătuiţi ca până la clarificarea situaţiei să evite locurile publice şi să dea dovadă de vigilenţă.
"Ordinea democratică trebuie respectată în Turcia", unde un grup de militari pucişti afirmă că a luat puterea, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, informează AFP.
"Ordinea democratică trebuie respectată în Turcia", a indicat Steffen Seibert pe contul său de Twitter.
"Trebuie făcut totul pentru a proteja vieţile omeneşti", a adăugat el, în timp ce soldaţii au tras la Istanbul într-o mulţime care protesta şi 17 poliţişti au fost ucişi la Ankara, potrivit presei locale.
Franţa a cerut cetăţenilor ei din Turcia "să nu iasă afară" după lansarea unei lovituri de stat vineri, a declarat o sursă diplomatică franceză, informează Reuters.
"Un mesaj a fost trimis declarând că au loc evenimente grave la Ankara şi Istanbul", a declarat o sursă diplomatică franceză, adăugând că "cetăţenii francezi sunt rugaţi să rămână în interior".
Guvernul grec urmăreşte situaţia din Turcia cu "atenţie şi sânge rece", în contextul tentativei de lovitură de stat în ţara vecină, a declarat vineri o sursă guvernamentală de la Atena, relatează AFP.
Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, "a fost informat de şeful serviciilor secrete elene" de evoluţia din Turcia "şi a cerut să fie informaţi şi ministrul Apărării şi şeful de stat major", a adăugat această sursă. Prim-ministrul turc Binali Yildirim a denunţat "o tentativă de lovitură de stat în Turcia", armata afirmând, de cealaltă parte, că a preluat puterea.
Ministrul grec al apărării, Panos Kammenos, este ţinut la curent şi aşteaptă ca situaţia să se clarifice, a indicat la rândul său o sursă din cadrul ministerului.
Postul public elen ERT 1 şi-a întrerupt programele pentru a relata în direct despre evoluţiile din Turcia.
Premierul bulgar, Boiko Borisov, a ordonat consolidarea patrulelor la frontiera cu Turcia ca urmare a loviturii de stat din această ţară, a anunţat guvernul de la Sofia, citat de agenţia EFE.
De asemenea, şeful executivului bulgar a avut discuţii urgente cu şefii serviciilor secrete şi cu miniştrii de interne şi externe, cerându-le să-l ţină la curent cu evoluţia evenimentelor.
MAE de la Sofia a cerut cetăţenilor bulgari să evite călătoriile în Turcia. Bulgaria şi Turcia au o frontieră comună cu o lungime de 259 de kilometri.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat vineri noaptea că ţine legătura cu Delegaţia Uniunii Europene la Ankara în legătură cu escaladarea situaţiei din Turcia şi a lansat un apel la calm în această ţară, transmite Reuters.
''În contact constant cu Delegaţia UE la Ankara şi cu Bruxelles-ul, din Mongolia. Apel la reţinere şi respectarea instituţiilor democratice'', a scris Mogherini pe contul său de Twitter.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate participă la Summitul ASEM Europa-Asia de la Ulan Bator.