Liviu Dragnea a reușit să scape de demitere, in extremis, la ultimul CEX al PSD. Acesta a purtat negocieri dure cu baronii din teritoriu, dar într-un final a reușit să-i atragă de partea sa. Cum? Promițându-le funcții. Cele mai surprinzătoare răsturnări de situație au avut loc în cazul lui Niculae Bădălău, președintele PSD Giurgiu și al lui Marian Oprișan, liderul PSD Vrancea.
Ambii vizau Ministerul Afacerilor și Internelor (MAI), unde la conducere se află favorita lui Liviu Dragnea, Carmen Dan. În opinia analiștilor, aceasta va rămâne în funcție, pentru că președintele PSD are nevoie în continuare să controleze internele, dar surse din PSD insistă că aceasa va fi remaniată.
„Își va da demisia de onoare. Va fi un joc și se va retrage pentru că Dragnea trebuie să dea ce a promis la schimb pentru susținerea în CEX. Va trage mult de timp, dar până la urmă locul lui Carmen Dan va fi lăsat liber”, au dezvăluit surse pentru Capital.
Se pare că cel care ar trebui să o înlocuiască pe Carmen Dan ar fi Marian Oprișan, însă nu imediat, ci în câteva luni, pentru ca acesta să aibă timp să aranjeze lucrurile la Consiliul Județean Vrancea. Niculae Bădălău ar viza o altă funcție în Guvern, însă rămâne de văzut dacă președintele PSD se va ține de cuvânt.
Întrebat într-o conferință de presă dacă și-a negociat funcția de ministru al Internelor, președintele PSD Giurgiu a negat acest lucru. Totuși, în mod cert acesta a primit ce și-a dorit de la Liviu Dragnea și astfel i-a oferit la schim susținerea în CEX în ultima clipă. Bădălău este recunoscut ca fiind un om care nu ar face nimic gratis și conform unor membri din PSD Giurgiu acesta ar fi cerut Ministerul Sănătății. În acest context, Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș ar merge, culmea, tot la MAI, cel mai râvnit minister.
„Nu mă interesează acest lucru. Vă amintiţi că era în discuţie, la un moment dat, să preiau inclusiv Curtea de Conturi. Am refuzat acest lucru, pentru că asta ar fi însemnat să ies din viaţa politică. Ştiţi foarte bine că aveam această posibilitate, mai ales că legea îmi permitea acest lucru, eu fiind cel care a schimbat un amendament, ca şi inginerii să poată să ocupe această funcţie. Normal, până la urmă şi Curtea Constituţională a dat că e constituţional, chiar dacă amendamentul a fost atacat, dar cu un mandat de 9 ani, era greu să rămân conectat la viaţa politică, mai ales că intrasem – şi încă mai sunt – într-o muncă a partidului şi nu cred că mă potriveam la Curtea de Conturi, cum nu mă potrivesc nici la vreun minister!”, a declarat Niculae Bădălău într-o conferință de presă joi.