Premerul desemnat, Ludovic Orban, a luat o decizie neașteptată și a spus, pentru B1 TV, pe cine va schimba din echipa guvernamentală. Liderul PNL a susținut că, opinia sa, nu ar trebui schimbat niciun ministru, iar noul Cabinet ar trebui să aibă aceeași componență precum cel picat prin moțiunea de cenzură. Acesta a insistat că este mulțumit de echipa sa.
Totuși, conducerea extinsă a PNL urmează să se pronunțe și ea prin vot.
„Vin de la Guvern, unde am pregătit actualizarea programului de guvernare. Mâine vom prezenta programul de guvernare și lista guvernului”, a declarat Orban, pentru B1 TV.
Întrebat dacă se schimbă vreun ministru, premierul desemnat a răspuns: „Nu, din punctul meu de vedere. Sigur că vom avea reuniunea Biroului Politic al PNL, la care vom supune dezbaterii și votului lista miniștrilor și programul de guvernare reactualizat. În ceea ce mă privește, sunt mulțumit de activitatea miniștrilor”.
Orban a spus ce conțin cele 25 de OUG
El a vorbit pe larg și despre cele 25 de Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvern marți, în ajunul trecerii moțiunii de cenzură.
„Nu știam că o să cadă Guvernul, dar paza bună trece primejdia rea”, a ținut să precizeze liderul PNL.
„Încep cu OUG care permite achiziționarea prin procedură rapidă a tuturor materialelor și echipamentelor pentru prevenirea și combaterea coronavirusului. La momentul la care au apărut știrile despre virus, la rezervele de stat situația stocurilor era zero. Zero stocuri. Vom pubica mâine și vom demara de urgență toate procedurile simplificate pentru a achiziționa tot ce e important mai ales pentru prevenire. Aici să zică PSD-iștii că nu e necesar…
Au fost două OUG în domeniul Educației. CCR a decis, la începutul lui decembrie, că e neconstituțional un articol care se referă la decontarea navetei școlare. Nu se mai putea deconta naveta școlară. Am emis OUG ca să permitem decontarea pentru elevi. Să nu facem așa ceva? Era obligatoriu! Dacă intra în Parlament, cine știe când ieșea.
Al doilea act normativ, tot în Educație, e legat de programul pilot adresat către 65.000 de elevi, care asigură masă caldă în școală. Noi vrem să generalizăm acest sistem, să terminăm odată cu laptele și cornul. Trebuie să ajungem să avem program de afterschool.
Avem 4 OUG-uri în domeniul fondurilor europene. Prima conține măsuri pentru a asigura finalizarea programului de extindere a rețelelor de apă caldă și canalizare. În 7 județe e riscul să nu se finalizeze aceste proiecte nici în 2020, din diverse motive, și a trebuit chiar să alocăm sume suplimetare, pentru că au crescut unele costuri. Dacă un singur proiect nu e finalizat, România va fi obligată să dea înapoi către Comsiia Europeană toată suma. Și așa ei ne-au aceptat fazarea, nu mai e posibiolitatea de prelungire. Până pe 31 decembrie lucrările pot fi terminate, că de asta am dat OUG. În toate cele 7 județe, președintele Consiliului Județean e de la PSD. Ce, România își poate permite acum să dea înapoi 2 miliarde de euro?
Tot pe fonduri UE am adoptat un OUG prin care demarăm un proiect de extindere a rețelelor de gaz, de înființare de distribuții de gaz la nivelul localităților. Un proiect de 500 de milioane de euro, din care 200 de milioane vor fi alocați (SIC) în cursul exercițiului financiar 2014-2020. Autoritățile locale trebuie să apeleze”, a punctat Orban.