Lovitură de teatru în chestiunea fondurilor europene: România, banii înapoi!

Că nu vom mai primi nici un euro din fonduri europene, cel puțin până la sfârșitul acestui an, era deja o certitudine. Aflăm, mai nou, că vom fi obligați de Comisia Europeană chiar să dăm înapoi o bună parte din banii primiți din 2007 până-n prezent.

Problema accesării fondurilor europene nerambursabile ia o turnură tragi-comică, exact ca în celebrele bancuri gen  ”Știre de la Radio Erevan”(Ex:  ”Ivan a primit o limuzină Volga. Dar, în urma investigațiilor, s-a constatat că nu era vorba de o limuzină, ci de o bicicletă. Și, că nu I s-a dat, ci… i s-a luat”). După ce că gradul de accesare a acestor fonduri alocate României pentru perioada 2007-2013 este extrem de redus, și anume,  potrivit ultimelor date oficiale, de sub 10 la sută, pentru cinci din cele șapte programe operaționale, plățile au fost suspendate ”până la o data nedeterminată”. Cele două programe exceptate sunt Dezvoltarea capacității administrative(PO DCA) și Asistență tehnică(PO AT).

Practic, de la începutul lunii iulie a.c, României nu îi mai sunt acceptate de Comisia Europeană nici măcar cererile pentru eliberarea acestor fonduri. Mai mult, aflăm acum, de la Ministerul Afacerilor Europene(MAEur), că vom fi nevoiți să returnăm o bună parte din puținii bani primiți din 2007 până-n prezent. Concret, MAEur a anuțat, luni, printr-un comunicat de presă, că în curând va începe ”procesul de conciliere între Comisia Europeană (CE) şi partea română, cu privire la corecţiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007, până în octombrie 2011, în cadrul celor patru programe pentru care s-au întrerupt plăţile la începutul lunii iulie, de către Comisia Europeană : Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu). Corecţiile ar urma să fie impuse din cauza ”prolemelor majore identificate în efectuarea achiziţiilor publice" în perioada menţionată, 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011.

Numai de la POS DRU, avem de reurnat 67,2  milioane euro

Pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Comisia Europeană a efectuat un audit vizând intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012. Potrivit MAEur, principala concluzie a fost aceea că ”sistemul de management şi control a funcţionat necorespunzător”. Ca urmare, Comisia Europeană a declanşat procedura de pre-suspendare a programului şi a propus, deja, o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul national, în perioada 2007- 2012. Potrivit datelor centralizate de MAEur, în cadrul POSDRU, până în present, s-au decontat, efectiv, de la CE  268,84 milioane de euro. Rezultă că suma ce va trebui returnată este de 67,21 milioane de euro. E greu de presupus că, odată  stabilită de oficialii UE, această sumă va mai putea fi diminuată, ca urmare ”procesului de conciliere” anunțat de MAEur. Rămâne de văzut ce corecții va stabili CE pentru celelalte patru programe sectoriale, ca urmare a auditului efectuat în cursul lunii iulie a.c., audit ale cărui concluzii definitive încă nu au fost prezentate părții române.

Ministrul afacerilor europene, Leonad Orban, declara zilele trecute la Palatul Victoria:” În momentul de faţă, am lansat procesul de evaluare a propunerii Comisiei Europene şi va urma o lungă negociere şi foarte dură negociere cu Comisia Europeană privind nivelul acestor sume”. Cu același prilej, Leonard Orban a precizat:” : În cazul în care este vorba de suspiciune de fraudă, se poate merge cu corecția financiară, fără niciun fel de problemă, până la 100%. În plus, sunt sesizate organele care gestionează aceste probleme, DLAF-ul în România, OLAF la nivel european, şi sigur, sunt luate măsurile necesare”.

”Riscul de dezangajare pentru acest an este de aproximativ un miliard de euro(…). Dacă nu am mai absorbi niciun euro de acum şi până la sfârşitul anului 2013, suma pe care România ar pierde-o ar fi de aproximativ 7,5 miliarde de euro”
Leonard Orban, ministrul afacerilor europene

Stadiul absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune pe fiecare program operaţional, la  31 august 2012