Victor Ciorbea a trimis un memoriu comisiei juridice a Senatului în care se plânge de faptul că președintele Klaus Iohannis nu este de acord uriașa pensie specială pe care i-a acordat-o PSD, invocându-le senatorilor mai multe rapoarte ale Comisiei de la Veneția în care sunt date ca exemple țările în care remunerația Avocatului Poporului este egală sau chiar superioară cele a judecătorilor Curților Supreme sau Constituționale.

Memoriului lui Ciorbea a fost trimis Senatului pe 18 ianuarie, cu două săptămâni înainte de decizia CCR prin care pensia specială i-a fost declarată neconstituțională. Acțiunea lui Ciorbea a fost semnalată pe Facebook de senatorul USR George Dircă, membru al comisiei juridice a Senatului.

Victor Ciorbea susține că beneficiile pecuniare pe care i le-a acordat PSD prin lege sunt ”un semn al recunoașterii independenței și rolului constituțional” al instituției pe care o reprezintă.

În opinia sa, modificarea legislativă prin care i-a fost acordată pensia specială ”nu face decât să consolideze, ținând seama și de principiile reținute de Comisia de la Veneția, statutul și rangul constituțional al instituției Avocatului Poporului în toate componentele sale: salarizare, condiții de pensionare și mijloace legale de intervenție, fără ca prin aceasta să se poată considera că este încălcată legea fundamentală a țării”.

”Dimpotrivă”, mai susține Ciorbea, ”actul normativ criticat de președinte dă eficiență statutului constituțional al Avocatului poporului de apărător al drepturilor și libertăților persoanelor fizice”.

El citează o serie de opinii ale Comisiei de la Veneția referitoare la situația Avocaților Poporului din țări unde salariile acestora sunt egale sau chiar superioare judecătorilor de la Curțile Supreme sau Constituționale.
Astfel, Ciorbea dă exemplul Norvegiei și Suediei, unde Ombudsmanul (Avocatul Poporului) beneficiază de o remunerație cu 20% mai mare decât un judecător al Curții Supreme sau al Maltei, unde Ombudsmanul este remunerat la nivelul unui judecător al instanței supreme.
De asemenea, Victor Ciorbea arată că în Croația Ombudsmanul are rang și remunerație echivalente cu cele ale unui judecător al Curții Constituționale; în Cehia are un salariu echivalent cu cel al președintelui Oficiului Suprem de Audit; în Estonia are cel mai înalt rang; în Olanda este remunerat cu echivalentul salariului vicepreședintelui Consiliului de Stat și al președintelui Camerei de Audit; în Slovenia, Avocatului Poporului i se acordă un salariu egal cu cel al președintelui Curții Constituționale; în Albania, Avocatul Poporului se bucură de imunitatea unui judecător de la Înalta Curte, iar salariul său va fi egal cu salariul președintelui Înaltei Curți.

 

”Rangul înalt, reține Comisia de la Veneția, este unul dintre factorii esențiali care garantează independența Ombudsmanului față de ingerințele politice și permit instituției să funcționeze efectiv și eficient”, mai arată Ciorbea în memoriul trimis senatorilor.

”Problema stabilirii remunerației”, mai susține el, ”nu este doar o chestiune de respect public, ci și de independență a instituției”.
Curtea Constituțională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că pensia specială a lui Victor Ciorbea – de aproape 30.000 de lei – este neconstituțională și au trimis actul normativ Parlamentului. Motivul respingerii a fost că nu se poate ca pensia Avocatului Poporului să se raporteze la venitul unui judecător CCR, așa cum prevede legea adoptată de Parlament la inițiativa senatorului PSD Şerban Nicolae şi a deputaţilor PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea. Decizia CCR a venit la sesizarea președinteliui Klaus Iohannis.

Pensia specială acordată de PSD lui Victor Ciorbea a fost văzută drept o mită acordată acestuia pentru faptul că nu a atacat la Curtea Constituțională niciuna dintre legile și ordonanțele de urgență prin care coaliția PSD-ALDE a pus numeroase frâne luptei anticorupție, el fiind singura instituție din țară care putea sesiza CCR. Ciorbea a ignorat în acest sens toate criticile Comisiei de la veneția la adresa modificărilor legislației din Justiție operate de majoritatea parlamentară.

SURSA: g4media.ro