Modificarea vine în contextul declanșării de către președintele Iohannis, în ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiția și a declarațiilor făcute în ultimele luni de șefului statului, care a spus răspicat că nu a renunțat la planul de a declanșa consultarea populară.
În urma discuțiilor din PSD pe tema adoptării unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, Klaus Iohannis a spus că referendumul rămâne în discuție, subliniind că și-a rugat consilierii să studieze problema, astfel încât soluția să fie una eficientă.
În septembrie anul trecut, 36 de senatori PSD și unul de la ALDE au depus în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a mai multor legi electorale, inclusiv legea privind alegerile europarlamentare. În forma inițiatorilor, nu exista interdicția de a organiza un referendum în ziua scrutinului pentru Parlamentul European. Ea nu a apărut nici în forma legii adoptată de Senat, prima cameră sesizată.
Modificarea a fost adusă în comisia juridică a Camerei Deputaților, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:
La articolul 5, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local.”
Trei săptămâni mai târziu, legea a fost adoptată de plenul camerei Deputaților, forul decizional, cu doar zece abțineri, toate partidele votând în favoarea actului normativ.
Nefiind atacată de nimeni la Curtea Constituțională, pe 29 decembrie legea a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Actul normativ se află încă la Palatul Cotroceni, șeful statului având la dispoziție 20 de zile pentru lua o decizie: retrimiterea legii în Parlament pentru reexaminare, sesizarea Curții Constituționale sau trimiterea la Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Alegerile europarlamentare vor avea loc anul acesta în România pe 26 mai.