Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că informaţii despre Laura Codruţa Kovesi au ajuns deja la Parlamentul European şi la omologii săi, dar nu au fost transmise de el. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au fost cele care ar fi „facilitat” comunicarea, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Întrebat dacă le-a prezentat omologilor din statele membre decizia Curţii Constituţionale a României privind demiterea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi sau dacă şi-a schimbat părerea în această privinţă, în contextul apariţiei fostei şefe a DNA pe lista celor trei procurori care candidează pentru conducerea Parchetului European, Tudorel Toader a declarat că îşi menţine punctul de vedere, scrie Digi24.

„Nu mi-am schimbat şi, de regulă, eu când îmi exprim un punct de vedere, îl exprim documentat, ulterior rareori mi-l schimb. Comunicarea a fost facilitată de asociaţiile profesionale de magistraţi, care înţeleg că s-au adresat miniştrilor, sigur, de pe poziţii oarecum diferite. Din câte am aflat eu, informaţiile deja sunt circulate şi ajunse la miniştrii de justiţie, nu de la mine, ajunse la miniştrii de justiţie, ajunse chiar şi la Parlamentul European”, a precizat ministrul Justiţiei.

El a adăugat că alegerea procurorul şef al Parchetului European cade în sarcina Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene, nefiind responsabilitatea sa ca ministru al Justiţiei din România.

Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german a spus pentru Digi FM că i-a solicitat ministrului Justiției Tudorel Toader să o sprijine pe Laura Kovesi la șefia parchetului european.

„Competențele doamnei Kovesi sunt dincolo de orice îndoială, este predestinată pentru această funcție. Îmi pot imagina că Germania și Franța ar putea ajunge la un compromis și ar găsi o soluție de comun acord în favoarea candidatului român. Am adresat și o solicitare ministrului român al Justiției de a se situa și de a sprijini candidatul român, pentru că este un candidat care are șanse și care este candidat la o funcție înaltă europeană și care ar fi practic oprit, înfrânat de propriii săi oameni”, a spus Krichbaum.

 

Fosta șefă DNA a fost selectată luni pe primul loc pentru poziţia de procuror-şef al Parchetului European, instituție ce ar urma să înceapă să funcționeze din 2020.

Parlamentului European și Consiliului UE le-au fost transmise primele trei propuneri, în ordinea preferinţelor, din care legislativul urmează să-l aleagă pe şeful Parchetului European. După Laura Codruţa Kovesi sunt clasaţi un procuror din Franţa şi unul din Germania.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat imediat la această informație. „Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă (marți – n.r.) voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie”, a spus Tudorel Toader.

Agentul României la CEDO va fi transferat de la Ministerul de Externe sub autoritatea ministrului Justiţiei. Mutarea, cerută insistent de Tudorel Toader, se va realiza prin ordonanţă de urgenţă, imediat după adoptarea bugetului de stat, susţin surse politice pentru Adevărul

MAE şi-a dat acordul. Decizia vine în contextul în care Guvernul va trebui să formulze zilele viitoare un punct de vedere referitor la plângerea făcută de Kovesi la CEDO  

La pachet cu agentul României la CEDO, sub autoritatea lui Tudorel Toader va fi mutat şi avocatul României la Curtea de Justiţie a UE, susţin sursele citate. Cei doi agenţi ai României au funcţionat până acum sub autoritatea directă a premierului sau în subordinea MAE. 

De ce insistă Tudorel Toader să-i aducă sub comanda sa? ”Plângerea făcută de Laura Codruţa Kovesi la CEDO va ajunge zilele viitoare la Guvern, care trebuie să formuleze un punct de vedere. Tudorel Toader are o dispută personală cu fostă şefă a DNA, reîncălzită de posibila numire a Codruţei Kovesi în funcţia de procuror european. Deci Toader vrea să se lupte în continuare cu Kovesi, iar dacă nu o mai poate face direct, vrea să-l controleze pe avocatul României la CEDO.