Liviu Dragnea are parte de un anunț nu tocmai pe placul lui. Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a precizat că dosarul Tel Drum nu se prescrie odată cu decizia ÎCCJ.

Zegrean a explicat că procurorii au tot timpul din lume să îl trimită pe Liviu Dragnea în spatele gratiilor, asta dacă decid să instrumenteze dosarul ca la carte.

„Nici acolo nu e împlinit termenul de prescripție pentru că e foarte mare. Procurorii au timp. Codul vechi penal spunea că se întrerupe termenul de prescripție prin împlinirea oricărui act de procedură care se comunică inculpatului, deci ăsta e Codul din 1968, făcut de comuniștii ăia răi. Codul nou penal spunea că orice act de procedură întocmit de procuror întrerupe cursul termenului prescripției”, a susținut acesta.

Augustin Zegrean a dat detalii importante despre dosarul lui Dragnea

Augustin Zegrean a continuat să dea detalii importante pe subiect.

„Deci nu numai dacă a fost comunicat inculpatului. După ce a fost scandalul acesta, după a doua decizie a CCR, a venit Ministerul Justiției și a scris ordonanță de urgență în care c credeți că au scris: au reluat dispoziția din 1968 aia abrogată tot de ei, a declarat Zegrean pentru Adevărul.ro.

Amintim că în presă s-a spus că hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind prescripția vine în ajutorul lui Dragnea, din perspectiva faptului că intervine prescripția multor dosare de corupție.

Mai precis, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca în cazul prescripției să se ia în considerare legea penală mai favorabilă pentru inculpat. Totodată, ÎCCJ a hotărât ca deciziile luate de Curtea Constituțională să fie încadrate într-o lege penală mai favorabilă.

Ce a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție?

l. Normele referitoare la întreruperea cursului prescriptiei sunt norme de drept penal material (substantial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activitătii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu exceptia dispozitiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin.(2) din Constitutie și art. 5 din Codul penal.

2. Instanta care solutionează contestatia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curtii Constitutionale nr. 297 26.04.2018 și nr. 358 26.05.2022, nu poate reanaliza prescriptia răspunderii penale, în cazul în care instanta de apel a dezbătut și a analizat incidenta acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.” se arată în minuta deciziei ÎCCJ.