Lovitura definitivă pentru Dragnea! S-a decis în unanimitate
Unul dintre proiectele respinse intenționa modificarea Codului de procedură penală şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Acesta a fost adoptat iniţial de Camera Deputaţilor în 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, USR şi preşedintele României depunând sesizări de neconstituţionalitate.
Proiectul a fost adoptat anul trecut, în 24 aprilie, când Parlamentul a reluat procesul legislativ în vederea punerii în acord a prevederilor declarate neconstituţionale. Totuși, acestea au fost sesizate de către PNL, USR şi preşedinte iar Curtea Constituțională (CCR) a admis obiecțiile.
Preşedintele Comisiei juridice a spus clar ce s-a întâmplat
Este demn de reamintit că o procedură similară a fost parcursă şi de proiectul pentru modificarea Codul penal şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Astfel, preşedintele Comisiei juridice, deputatul USR PLUS Mihai Alexandru Badea, a afirmat că aceste proiecte sunt „calamităţi juridice”, rămase din perioada lui Liviu Dragnea.
„Ne despărţim de două calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea. Infractori din PSD ajunseseră să-şi croiască Codurile penale după cum le conveneau.
Am redactat personal o parte din sesizările la CCR asupra acestor proiecte. CCR ne-a dat dreptate pentru aproape 100 de articole. Domnilor de la PSD, eraţi pe punctul de a arunca România în haos! Am fi devenit raiul penalilor, chiar şi după adoptarea recursului compensatoriu, când au fost eliberaţi criminali care au recidivat”, a explicat Mihai Alexandru Badea.
Acesta a adăugat că reprezentanţii PSD din Comisia juridică au fost împotriva respingerii acestor proiecte.
De asemenea, deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat că aceste iniţiative legislative nu sunt „nici pe departe rodul unei singure minţi”, ci fac parte „dintr-un demers amplu, toxic pentru sistemul judiciar, pentru întreaga societate”.
„PSD dorea să modifice Codul penal şi legile justiţiei şi altele cu scopul de a dobândi controlul asupra sistemului judiciar, de a-i diminua capacitatea de acţiune. Am o întrebare retorică adresată celor care au semnat această iniţiativă legislativă, cel mai important coiniţiator este în afara partidului: vă mai doriţi să protejaţi infractorii, sau cetăţenii?”, a transmis Cupşa.
PSD este pentru respingerea acestor proiecte
Deputatul PSD Alfred Simonis a anunţat că PSD este pentru respingerea acestor proiecte.
„Uitaţi-vă în băncile PSD şi vedeţi că toţi aceia care au fost iniţiatori ai acestor modificări nu mai sunt în bănci. O parte importantă a reconstrucţiei este şi reparaţia.
De ce l-aţi votat pe Iordache şef la Consiliul Legislativ dacă nu vă place de el?”, le-a transmis Simonis reprezentanţilor Puterii.
Acesta a spus că mai mulţi reprezentanţi ai USR şi PNL au probleme cu justiţie, printre cei pe care i-a enumerat în acest sens fiind Dan Barna, Bogdan Olteanu, Costel Alexe.
„Dacă nu ieşim din logica de a ne acuza unii pe alţii pentru ce au făcut alţii, nu vom putea face nimic. (…) Dacă ne acuzăm unii pe alţii, nu vom rezolva nimic”, a conchis Simonis.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea