Lovitură dezastruoasă pentru Laura Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA este pusă la zid de o intervenție a europarlamentarului Renate Weber. Aceasta a trimis o scrisoare adresată președintelui PE Antonio Tajani, dar și colegilor europarlamentari.
Weber susține că decizia PE de a discuta cazul Kovesi în Conferința Președinților exact în ziua în care Înalta Curte se pronunță pe contestația Laurei Codruța Kovesi în ceea ce privește mandatul controlului judiciar, poate reprezenta o presiune pusă pe justiția din România.
„Dragi colegi,
Cativa dintre liderii nostri si-au exprimat recent ingrijorarile cu privire la ancheta care o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi si au solicitat, nici mai mult nici mai putin, ca ancheta sa fie oprita si toate masurile luate impotriva doamnei Kovesi sa fie inlaturate. Nu stiu care sunt probele din dosar si nu trebuie sa stiu, in aceasta etapa procesuala, legal si normal, ancheta avand caracter confidential, nu public. Dar stiu ca respectarea independentei magistratilor, inclusiv a procurorilor, implica sa nu faci nimic din ce ar putea fi considerat presiune asupra lor. Mai mult, potrivt legislatiei din Romania masurile procedurale ale controlui judiciar pot fi revizuite de un judecator. Cazul doamnei Kovesi va fi transat de un judecator independent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in data de 3 aprilie.
Postarile de pe Twitter si Facebook ale presedintelui Tajani si ale altor lideri de grup, inclusiv ideea de a discuta cazul acesta in Conferinta Presedintilor de maine, in aceeasi zi in care cazul doamnei Kovesi va ajunge in instanta, ar putea fi vazuta ca o imixtiune in activitatea sistemului judiciar din Romania. Nu de putine ori membrii CSM au considerat ca politicienii care fac declaratii publice cu privire la mersul unor anchete aduc prejudicii, interfereaza cu sistemul judiciar, punand presiune pe judecatori si procurori.
Aceeasi interpretare a fost facuta si de catre Comisia Europeana in cateva rapoarte MCV, considerand ca pozitiile publice ale unor politicieni in timpul unor investigatii sunt inadmisibile. Acelasi rationament trebuie sa se aplice si de aceasta data, indiferent de unde sunt politicienii, ce rang au in ierarhia Parlamentului European ori cine este acuzatul! Dragi colegi, de 29 de ani lupt neincetat pentru independenta sistemului de justitie din tara mea, din societatea civila in primii 18 ani si ca om politic in ultimii 11 ani. Va rog sa respectati acest prinicipiu, al independentei justitiei, altfel, apelul dumneavoastra pentru respectarea statului de drept ar fi, in cel mai bun caz, unul duplicitar.”, se arată în scrisoare.
Deputatul ALDE susține că presiunile făcute de oficialitățile europene asupra parchetului care o anchetează pe Kovesi sunt de nepermis.
„E greu de făcut o previziune. Mie mi s-a părut inaccepatbil presiunile unor lideri politici care cereau stoparea investigațiilor în ceea ce o privește pe doamna Kovesi. Ca niște oameni politici de un asemenea caibru să facă greleli de ABC democratic este un lucru grav. În ceea ce privește șansele doamnei Kovesi nu știu ce să vă spun, dar eu am înțeles dintr-o sursă că Franța și președintele Macron susțin cu tărie candidatul lor, astfel că este posibil ca un rezultat să se amâne pentru următoarea legislatură. Miercuri se va pronunța ÎCCJ, joi va avea loc o nouă rundă de negocieri. Unii dintre colegi au fost dezamăgiți. Doamna Kovesi nu a jucat bine cartea competenței, a făcut confuzii între articole”,a declarat Renate Weber pentru România TV.