Primarul - fiasco de la Sectorul 1 continuă circul penibil pe seama bugetului, încercând să distragă atenția de la singura certitudine legată de acest subiect, confirmată și de Curtea de Conturi: proiectul de buget este ilegal, se arată într-un comunicat de presă trimis de Partidul Național Liberal filiala Sector 1.
Lovitură dură pentru Clotilde Armand! PNL Sector 1 o acuză de minciună și șantaj
În documentul trimis de PNL Sector 1 se arată că primarul Clotilde Armand își bate joc de cetățenii din sector ”insistând să încalce cu bună știință legile acestei țări și să continue cu presiunile, minciunile și amenințările complet nefondate”.
Liberalii au comentat postarea făcută de primarul Sectorului 1 pe pagina sa de socializare și o acuză pe Clotilde Armand de minciună și șantaj.
”Nu se pot plăti bursele școlare dar și mai multe ajutoare sociale, cum ar fi indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, care este echivalentă cu salariul minim net, sau plata însoțitorilor acestor persoane” – MINCIUNĂ. Pentru plata burselor a fost votată o hotărâre de Consiliu Local separată. Faptul că primarul alege să ne șantajeze cu banii copiilor, este altă discuție. Pentru celelalte plăți, bugetul funcționează în acest moment, conform legii, la cota de 1/12, deci pot fi făcute. SUNT BANI ÎN CONTUL PRIMĂRIEI SECTOR 1, iar neplata obligațiilor legale, inclusiv a burselor pentru copii, este EXCLUSIV abuzul primarului.
”Am decis să depunem plângeri pentru abuz în serviciu pe numele consilierilor locali care refuză sistematic și fără argument votarea bugetului” – ȘANTAJ și PR IEFTIN. Aceasta este afirmația unui primar care este, chipurile, disperat să își treacă bugetul. Afirmație făcută cu o oră inainte de startul ședinței de Consiliu local. Consilierii locali PNL au argumentat întotdeauna votul negativ – bugetul este ilegal, cum spune negru pe alb Curtea de conturi. Cât privește abuzul în serviciu, o somăm pe Clotilde Armand să se uite în propria ogradă înainte de a face astfel de afirmații. Blochează de peste 600 de zile, complet ilegal, HCL-urile depuse de consilierii PNL, blocandu-le abuziv dreptul la inițiativă locală.
”În paralel vom depune în Justiție o solicitare de dizolvare a Consiliului Local al Sectorului 1. Codul administrativ ne permite acest lucru”. Nu știm cine îi citește codul administrativ doamnei primar, dar îi transmitem aici articolele despre dizolvarea Consiliului Local”, se arată în comunicatul de presă al liberalilor din Sectorul 1.
PNL Sector 1 face precizări cu privire la dizolvarea Consiliului Local
Filiala Sector 1 a Partidului Național Liberal a venit cu mai multe articole despre dizolvarea Consiliului Local, astfel:
„(1) Consiliul local se dizolvă de drept sau prin referendum local. Consiliul local se dizolvă de drept:
a) în cazul în care acesta nu se întruneşte cel puţin într-o şedinţă ordinară sau extraordinară, pe durata a patru luni calendaristice consecutive, deşi a fost convocat conform prevederilor legale;
b) în cazul în care nu a adoptat nicio hotărâre în 3 şedinţe ordinare sau extraordinare ţinute pe durata a patru luni calendaristice consecutive;
c) în cazul în care numărul consilierilor locali în funcţie este mai mic decât jumătatea numărului membrilor consiliului local şi nu a putut fi completat cu supleanţi.
Punctul (a) nu se aplică – inclusiv Armand a menționat că a convocat 9 ședințe în ultimele luni. Punctul (b) nici atât – ultima hotărâre de CL a fost aprobată în ședința ordinară de acum două zile. De asemenea, nu e cazul pentru punctul c).
Și dacă tot invocă atât de des codul administrativ, îi aducem la cunoștință primarului-fiasco două puncte extrem de importante din această lege, despre atribuțiile primarului, pe care le încalcă flagrant și repetiviv:
(3) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b), primarul:
a) prezintă consiliului local, în primul trimestru al anului, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale, care se publică pe pagina de internet a unităţii administrativ-teritoriale în condiţiile legii – suntem pe 30 martie, mâine se încheie trimestrul și nu a venit cu niciun raport.
b) participă la şedinţele consiliului local şi dispune măsurile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestora – Clotilde Armand lipsește la 90% dintre ședințele de CL, iar când vine stă maxim 10 minute (aceste informații se pot verifica de către oricine, aici: https://www.primariasector1.ro/sedintele-consiliului-local.html)”.
Despre bugetul ilegal
Încă din luna ianuarie PNL Sector 1 a cerut public primarului Armand Clotilde să prezinte un proiect de buget legal. Legea 273/2006 prevede la art 14 (6): „La elaborarea bugetelor, ordonatorii de credite și autoritățile deliberative au obligația să prevadă distinct credite bugetare pentru stingerea plăților restante la finalul anului anterior.” Autoritatea deliberativă este Consiliul Local, iar consilierii liberali cer un singur lucru simplu și nenegociabil: respectarea legii. Mai mult, Curtea de Conturi prevede expres în punctul de vedere emis de luna trecută ca „la întocmirea bugetului să fie prevăzute sumele pentru plata acestor facturi (restante)”. Este vorba despre peste 20 de milioane de euro, o sumă enormă din buzunarul cetățenilor sectorului 1. Iar penalitatile curg.
Răspunsul complet al Curții de Conturi a României poate fi consultat la acest link: Adresa nr. 18131.pdf
Adevăratul abuz în serviciu
PNL Sector 1 a semnalat anterior un abuz fără precedent al primarului sectorului 1, Clotilde Armand. Proiectele de hotărâre de consiliu local depuse de consilierii PNL sunt blocate abuziv de primar și ținute la sertar, dintr-un orgoliu politic care nu are ce căuta în administrația locală. Practic, nominalizarea departamentelor și comisiilor de specialitate care întocmesc rapoarte și avize, pentru ca proiectele să ajungă pe masa consiliului local, se face de către primar. Iar primarul le ține încuiate în sertar. Astfel, aceste proiecte nu pot fi supuse votului Consiliului Local, neavând rapoartele de specialitate.
Însumate, întârzierile cauzate de Armand față de termenele prevăzute de lege depășesc cumulat 620 de zile, adică aproape 2 ani. Practic, toate proiectele PNL sunt blocate, iar consilierii locali nu își pot exercita mandatul. Aceste întârzieri încalcă flagrant codul administrativ, mai exact articolul 136:
(4) Nominalizarea compartimentelor de resort și a comisiilor de specialitate cărora li se transmit proiectele de hotărâri ale consiliului local, precum și celelalte documente, potrivit prevederilor alin. (3), se face de către primar împreună cu secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.
(10) Rapoartele și avizele prevăzute la alin. (8) trebuie întocmite în termenul prevăzut la alin. (5), dar nu mai târziu de 30 de zile de la înregistrarea proiectelor de hotărâre propuse pentru a fi înscrise pe proiectul ordinii de zi a ședințelor ordinare ale consiliului local.