Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni vine cu date negre pentru 2019 referitoare la profiturile companiilor aeriene şi spune că, din cauza tensiunilor comerciale, estimările iniţiale au fost date peste cap.
Profiturile companiilor aeriene ar putea înregistra anul acesta un declin mai accentuat decât s-a estimat anterior, deoarece tensiunile comerciale afectează comerţul global şi încrederea oamenilor de afaceri, a avertizat miercuri Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), care se aşteaptă la o redresare modestă anul viitor, transmite Reuters.
Conform prognozelor IATA, profiturile înregistrate de companiile aeriene din întreaga lume în 2019 ar urmă să se situeze la 25,9 miliarde dolari, un declin de 5,1% faţă de 2018. Îmbunătăţirea câştigurilor în 2020 este condiţionată de „suspendarea ostilităţilor” în disputele comerciale globale, apreciază Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni. În iunie, instituţia previziona pentru acest an un profit de 28 miliarde de dolari.
„Nu există învingători în războaiele comerciale”, a avertizat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac, la reuniunea anuală a Asociaţiei. Acesta a citat creşterea mai lentă a economiei globale, Brexitul şi turbulenţele sociale printre factorii care „au creat în 2019 un mediu de afaceri mai dur decât se anticipa pentru companiile aeriene”, notează Agerpres.
Cel mai semnificativ declin, pe piaţa cargo
De asemenea, IATA şi-a revizuit în scădere estimările privind veniturile din acest an, la 838 miliarde dolari, de la 899 miliarde dolari, şi a anunţat că se aşteaptă la o îmbunătăţire anul viitor, când veniturile ar urma să ajungă la 872 miliarde dolari. Dar cel mai semnificativ declin ar urma să fie înregistrat de piaţa transportului aerian (cargo). Cererea pentru transportul aerian de marfă ar urma să scadă cu 3,3% în acest an, cel mai semnificativ declin de la criza financiară din 2009. Transportul aerian de marfă este considerat un barometru al economiei mondiale în condiţiile în care transportă bunuri în valoare de 6.000 de miliarde de dolari şi este responsabil pentru 35% din comerţul mondial, în termeni de valoare.
Creşterea comerţului mondial se va situa la 0,9% anul acesta, faţă de un avans de 2,5% previzionat în iunie, a avertizat IATA. Anul viitor, instituţia se aşteaptă la o creştere mai robustă, de 3,3%, a comerţului mondial, deoarece „presiunile în anul electoral din SUA vor contribui la reducerea tensiunilor comerciale”.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.